Jämställdhetsutvecklingen har gått i stå under EU:s högermajoritet. Det ska det bli ändring på, tycker tolv socialdemokratiska EU-parlamentariker. Bland annat vill de ha bort Spaniens nya abortlag och införa könskvotering i europeiska bolagsstyrelser.
Sverige och Spanien är två länder i Europa som under de senaste årtiondena har gjort avsevärda framsteg på jämställdhetsområdet. Framstegen beror på medvetna politiska val som gjorts under socialdemokratiska regeringsperioder.
Under de senaste åren har vi sett hur den utvecklingen brutits. Jämställdhetsfrågor har återigen blivit mycket konfliktfyllda och kontroversiella. I ett Europa – och ett EU – som styrs av en högermajoritet är denna utveckling ingen tillfällighet.
På tre områden krävs det omedelbara förändringar:
1. Dra tillbaka den nya spanska abortlagen.
Före jul röstade det spanska parlamentet om ett förslag till abortlag som backar bandet: Abort ska i fortsättningen endast tillåtas om graviditeten är en följd av ett sexualbrott eller riskerar kvinnans fysiska eller mentala hälsa. Det är en signal som påverkar hela EU. Man vill gå bakåt, inte framåt.
Spaniens många kvinnoorganisationer har haft en imponerande mobiliseringsförmåga och vänt sig till hela Europa för att söka stöd och uppbackning. De varnar också för att andra länder inom EU kan vara på väg i samma riktning.
Mot den bakgrunden är det viktigt att signalera en enighet som går över nationsgränser: Kvinnors grundläggande rättigheter ska inte kränkas i tystnad. Vi tänker inte stillatigande se på när kvinnors rättigheter inskränks i andra europeiska länder.
2. Inför könskvotering i europeiska bolagsstyrelser.
Förslaget från EU-kommissionen – som en majoritet i EU-parlamentet ställt sig bakom – går ut på att det underrepresenterade könet ska utgöra minst 40 procent av styrelseledamöterna i de stora börsbolag som är verksamma i flera medlemsstater.
Varje EU-land ska kunna anpassa reglerna till nationella förhållanden men samtidigt vara skyldigt att se till att målet verkligen nås. Med en ekonomisk kris och bankkris som skakat världen och Europa har argumenten för bolagsstyrelser med hög kompetens och breda erfarenheter inte minskat utan tvärtom ökat.
3. Skärpta regler mot diskriminering av mammor.
EU:s beslut om skärpta regler kring mödraledighet har väckt frågor. Det förbättrade diskrimineringsskyddet har dock gett kvinnor en betydligt starkare position gentemot den arbetsgivare som vill avskeda den som ska föda barn.
Förslaget har kritiserats, regeringar blockerar förändringen. Den konsekvensanalys som gjorts pekar dock på stora samhällsvinster. Ökad jämställdhet är utan tvekan lönsamt för alla.
Det är värt att kämpa för. I hela Europa. Den 8 mars och alla andra dagar.
Iratxe García
Juan Fernando López Aguilar
Alejandro Cercas
Carmen Romero
Sergio Gutiérrez
Ines Ayala
Marita Ulvskog
Göran Färm
Anna Hedh
Olle Ludvigsson
Åsa Westlund
Jens Nilsson
Europaparlamentariker (S)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.