En direkt koppling finns mellan sunda statsfinanser och möjligheten att stödja de mest utsatta grupperna i samhället. Det är i det perspektivet 2-packet bör ses, skriver EU-politiker Olle Ludvigsson (S) i en slutreplik till Mikael Gustafsson (V)
Mikael Gustafsson jobbar ihärdigt för att ge en snedvriden bild av den lagstiftning som ska säkerställa att EU- och särskilt euro-länderna håller ordning och reda i sina statsfinanser. Han avfärdar 6-packet, 2-packet och de relaterade regelverk som nu växer fram utan att diskutera vad de faktiskt innehåller.
Vad processen går ut på är att inom EU – och med särskild noggrannhet i euroområdet – ställa krav på att samtliga länder ska ha finanspolitiska ramverk av ungefär den typ som vi i Sverige haft sedan 90-talet. Ramverket är huvudanledningen till att vi för svensk del klarat oss så bra genom denna kris. Det har fungerat som en garant för en sund och kontrollerad budgetprocess. Trots en skakig omvärld har de svenska statsfinanserna aldrig varit i fara. Att breda majoriteter röstat för att använda denna framgångsrika modell även på den europeiska nivån är därför inte konstigt. Den har tydligt visat sitt värde.
Kärnan i den nya lagstiftningen är att medlemsstaterna alltid måste ha en genomarbetad och trovärdig statsfinansiell plan där budgeten i det medellånga perspektivet är i balans. Det är fullt möjligt att i en konjunktursvacka bedriva en expansiv nationell stimulanspolitik. Enda förutsättningen är att det görs på ett kontrollerat sätt så att underskotts- eller skuldsituationen inte blir ohanterlig. Om man på det nationella planet vill följa en balanserad keynesiansk linje finns det ingenting som hindrar det. Att det skulle finnas någon inneboende ”nyliberalism” i detta stämmer inte. Vad det handlar om är att genomgående ta ansvar för statsfinanserna. Ingenting annat.
Detta ansvarstagande är mycket viktigt. Trots att Gustafsson vägrar se den finns det en direkt koppling mellan sunda statsfinanser och möjligheten att stödja de mest utsatta grupperna i samhället. Eftersom dessa grupper är mer beroende av välfärdssystemen än andra drabbas de alltid hårdast när ansvarslösa politiker sätter statsfinanserna på spel. Det finns ingen regering som fullt ut kan försvara välfärden när det väl uppstått stora obalanser i statsbudgeten.
Jag vill se en generös och robust välfärd i både Sverige och övriga Europa. En sådan kan varken byggas eller upprätthållas utan god statsfinansiell disciplin. Därför ser jag positivt på att den ekonomiska styrningen nu stärks.
Olle Ludvigsson, Europaparlamentariker (S)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.