Den psykiska arbetsmiljön på statliga arbetsplatser har försämrats kraftigt de tre senaste åren. Regeringen bör ta till sig av våra förslag när den utformar sin arbetsmiljöstrategi, skriver ordförande Britta Lejon.
Enligt Fackförbundet ST:s arbetsmiljöundersökning, Temperaturmätaren 2015, finns nästan alla ST:s medlemmar på arbetsplatser där det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
Det är glädjande att det finns rutiner och uppföljningssystem för att ta hand om arbetsmiljön på statliga arbetsplatser. Men i undersökningen, som har gjorts bland arbetsplatsernas skyddsombud, framkommer också en bekymmersam bild.
Nästan vart fjärde skyddsombud anser att den psykiska arbetsmiljön är dålig eller mycket dålig. Det är en kraftig försämring på tre år. År 2012 var det fem procent som var av denna uppfattning. Orsakerna är många men de mest framträdande är stress, hög arbetsbelastning, otydligt ledarskap och små möjligheter att påverka det egna arbetet. Hot och våld i tjänsteutövningen spär ytterligare på.
Många skyddsombud säger att det är svårt att lyfta fram psykosociala problem på jobbet: ”Hur beskriver man att det gör ont i själen för närmaste chef?” När skyddsombuden får lista de viktigaste frågorna för ST att jobba med så kommer stress och arbetsbelastning överst. Efter det kommer ledarskapet.
Våra medlemmar arbetar på statens och medborgarnas uppdrag. Att statligt anställda har en god arbetsmiljö ger förutsättningar för att de ska kunna utföra sina uppgifter på bästa sätt.
När de anställda upplever hög stress och hög arbetsbelastningen så bör fler myndigheter överväga att anställa mer personal. Rättssäkerheten är en viktig princip som det inte får slarvas med. Medborgarna måste känna förtroende för våra myndigheter och få den service som de har rätt till.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har satt igång arbetet med en ny arbetsmiljöstrategi. Den 18 maj ska den psykosociala arbetsmiljön diskuteras. Vi i ST har förslag som kan förbättra arbetsmiljön i staten och som regeringen kan hjälpa till att förverkliga.
Vi anser att regeringen bör genomföra riskbedömningar före viktiga beslut som får stora arbetsmiljökonsekvenser för statligt anställda. Regeringen bör också ställa krav i regleringsbreven på att det upprättas rutiner för incidentrapportering på myndigheterna. Dessutom vill vi att arbetsgivaren ska ta ansvar för polisanmälan när en medarbetare drabbas av hot och våld.
Rättigheter för statligt anställda att slå larm till media finns inskrivna i grundlagen. Men Temperaturmätaren 2015 visar att drygt 40 procent av medarbetarna inte offentligt kan vara kritiska till hur arbetsplatsen fungerar. Kunskapen om meddelarfriheten och offentlighetsprincipen behöver förbättras samtidigt som ledarskapet i staten måste utvecklas. Därför vill vi i ST ha en obligatorisk statstjänstemannautbildning.
ST har länge drivit på för att Arbetsmiljöverket ska ta fram en föreskrift om psykosocial arbetsmiljö. Syftet är att precisera arbetsgivarens ansvar för psykosociala arbetsmiljöfrågor och reglera vad som måste ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet. En sådan föreskrift bör komma snabbt på plats och innehålla verktyg för att kunna arbeta med stress och arbetsbelastning på ett konkret sätt på arbetsplatserna.
Arbetsmiljö handlar om arbetstagares säkerhet, hälsa och arbetsglädje men också om Sveriges konkurrens och tillväxt. Människor som mår bra på arbetet presterar också bättre.
Britta Lejon, förbundsordförande, fackförbundet ST
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.