Stockholms rödgrönrosa majoritet är först i Sverige att ta beslut om feministisk stadsplanering. Flickor och kvinnors trygghet måste vara en grundpelare i områdesutveckling och bostadsbyggande, skriver Gerda Larsson, Lisa Palm och Malin Ericsson, Feministiskt Initiativ i Stockholm.
I arbetet med en stad fri från våld har den rödgrönrosa majoriteten (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ) valt att i Stockholm stad, som första kommun i Sverige, införa långsiktigt arbete med feministisk stadsplanering. En jämställdhetsjour har även tillsatts för att bistå med stöd och vägledning i det feministiska utvecklingsarbetet.
Målet vi satte upp när vi rödgrönrosa tog över styret i Stockholm är ambitiöst – Stockholm ska vara en stad där ingen behöver vara rädd för våld.
Frihet från våld, både i hemmet och i den offentliga miljön, har varit majoritetens främsta prioritering. Det kräver insatser på många nivåer, och inte minst inom stadsbyggnad och stadsplanering.
Upplevelsen av trygghet skiljer sig stort i Stockholm.
Kvinnor i ytterstaden känner sig mer otrygga än män i innerstaden. Unga tjejer känner sig både otrygga i skolan och i offentliga miljöer. Hälften av flickorna i Farsta, Skärholmen och Spånga-Tensta uppger att de känner sig otrygga om de går ut sent en kväll i sitt område.
För pojkarna på Norrmalm är det precis tvärt om, 97 procent känner sig trygga när de går ut på kvällen.
Att flickor och kvinnor inte kan gå utanför dörren utan att känna sig rädda för att utsättas för våld, övergrepp och trakasserier är inte ett personligt problem utan ett politiskt.
Hälften av flickorna i Farsta, Skärholmen och Spånga-Tensta uppger att de känner sig otrygga om de går ut sent en kväll i sitt område.
Tidigare redovisades inte statistik och undersökningar i Stockholm uppdelat på kön. Skillnader mellan män och kvinnor i upplevelsen av trygghet gick därför inte att mäta.
En av de första åtgärderna vi gjorde i Stockholm var att ge alla stadens nämnder och bolag i uppdrag att analysera alla statistik utifrån kön och åtgärda ojämställda villkor.
För stadsbyggnadsnämnden har det bland annat inneburit att trygghetsundersökningar har analyserats utifrån kön. Utifrån statistiken formulerades sex geografiska planeringsunderlag som ligger till grund för allt pågående planarbete samt för områdesplaneringen.
Underlaget lyfter fram hur ojämställdheten ser ut i Stockholm och ett antal verktyg som kan användas i planarbetet.
Men vi har gått från analys och ord till handling och genomförande.
I Stockholm är vi först i Sverige med att skriva in feministisk stadsplanering i ägardirektiven.
Det betyder att vi ställer krav på att genusglasögonen ska vara på vid bostadsbyggande och stadsplanering.
Framöver kommer alla områdesplaneringar och planarbeten ta hänsyn till kvinnors trygghet. Kvinnor och flickor görs också delaktiga i medborgardialoger som ligger till grund för utvecklingen av både nya och befintliga bostadsområden.
Det finns också en arbetsgrupp som specifikt analyserar verksamheten utifrån jämställdhetsperspektiv. Det har också inrättats en jämställdhetsjour där stadsplanerare kan få stöd med planprojekt. På så sätt bygger vi en stad för alla och inte bara efter förlegade ideal.
Vi måste jobba med mäns och killars attityder och att omfördela makt och resurser.
Även om det tar tid att bygga bort otryggheten är vi i Fi stolta över det arbete som har påbörjats.
Otryggheten i den offentliga miljön är ett politiskt problem som tidigare osynliggjorts men som nu lyfts i politiken och den systematiska utvecklingen av staden.
Vi måste jobba med mäns och killars attityder och att omfördela makt och resurser. Stadsplanering är bara en del av arbetet med att förbättra tryggheten, men ett viktigt steg för att hela staden ska arbeta för jämställdhet och för tryggare bostadsområden.
Gerda Larsson
Bostadspolitisk talesperson Fi Stockholm
Lisa Palm
Vikarierande gruppledare Fi Stockholm
Malin Ericson
Trafiknämnden Fi Stockholm
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.