Gudrun Schyman är jämställdhetsdebattens mittpunkt. Men alla politiska krafter med hjärtat på rätt ställe vinner på den feministiska våren.
Igår skulle Sverigedemokraterna ha ”sin” dag i Almedalen. I Aftonbladet tvingades Jimmie Åkesson förklara varför hans parti är så bestämda på att kvinnor och män är olika och därför ska göra olika saker.
– Till exempel tar det sig uttryck i att kvinnor föder barn och män gör inte det. Vi ser lite olika ut. Kvinnor har bröst och män har inte det, sa Åkesson.
Samtidigt höll Gudrun Schyman sitt dagliga almedalsmöte med Feministiskt Initiativ. Hon konstaterade att Sverigedemokraterna vill ha en nation, en kyrka, ett kön (mannen) och ett komplement (kvinnan).
– De vill förbjuda genuspedagogik i förskolan och genusvetenskap på universiteten. De tänker återinföra sambeskattningen och försvaga aborträtten för att försvara ”familjen”, sa Schyman.
Denna sexistiska politik försvarar alltså SD med att ”kvinnor har bröst och män har inte det”. God dag yxskaft.
Feministiskt Initiativ har ingen egen dag i Almedalen – än. De sitter ju inte i riksdagen – än. Men talet om att ”en röst på Schyman är en bortkastad röst” har för länge sedan tystnat. FI har helt enkelt blivit ett för stort och realistiskt hot.
I stället försöker konkurrenterna om de feministiska rösterna låtsas som om Feministiskt Initiativ inte finns. Eller hävdar att de är bättre feminister än Schyman. En opinionsundersökning snurrar till exempel runt i sociala medier som sägs visa att Socialdemokraterna är det bästa jämställdhetspartiet.
Well, då kanske det är dags för S att ta ställning för en delad föräldraförsäkring. Det vore ett effektivt sätt att ta itu med könsorättvisor och könsmyter som gör att män får högre lön på jobbet medan kvinnor jobbar mer gratis hemma. Och som leder till att hälften av alla kvinnor går i fattigpension.
Socialdemokraternas feminister har länge kämpat hårt för en delad föräldraförsäkring – men partiledningen fegar fortfarande. I Tidskriften Tvärdrag velar Stefan Löfven mellan ”ekonomiska stimulanser” och fler pappamånader under nästa mandatperiod.
Gudrun Schyman vet att hennes position är gyllene. Hon leder ett feministparti i en valrörelse som i allt högre grad handlar om jämställdhet i ett land där allt fler längtar efter tydlig feministisk politik.
I Almedalen säger Schyman att det värsta inte är politikens antifeminister – utan partierna som kallar sig feministiska men inte lever upp till det.
– Det är ju nästan ett fall för konsumentombudsmannen! ropar Schyman till publikens jubel.
Oavsett hur det går för Feministiskt Initiativ efter valet – som riksdagsparti – har denna nya feministiska och antirasistiska folkrörelse vitaliserat svensk politik. Visat att det går att styra om samhällsdebatten nästan helt utan ekonomiska resurser. Gett feministiska aktivister, många av dem unga, utrymme för just deras engagemang på deras sätt i partipolitiken.
Valåret 2014 är jämställdhetsdebatten hetare än någonsin. Gudrun Schyman är dess mittpunkt men alla politiska krafter med hjärtat på rätt ställe vinner på den feministiska våren. Om de verkligen vill göra upp med könsförtrycket, som de säger.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.