Välfärden ska inte betalas med kvinnors kroppar – utan med rättvisa löner, skriver Sissela Nordling Blanco, ansvarig för mänskliga rättigheter, Lisa Palm, kommunfullmäktigeledamot, Stockholms stad.

En stark välfärd kräver en uppvärdering av kvinnodominerade yrkesområden. Det gäller inte minst alla barnskötare i Stockholms förskolor som gör ett fantastiskt jobb för att ge alla barn en bra start i livet. Men de får betala med sina kroppar och sin hälsa för ett jobb med dåliga villkor och usel lön. Feministiskt initiativ anser att det är hög tid att satsa på barnskötarna.

Vi vill se en fungerande barnomsorg. Förskolan ska vara en utvecklande, rolig och trygg plats för alla barn. Inte minst har förskolan till uppgift att stärka demokratiska värderingar och framför allt – utjämna ojämlikheter för barn med olika förutsättningar och behov. Trots högt ställda krav arbetar barnskötare under stor press och under orimliga arbetsvillkor.

Feministiskt initiativ vill:

Höja lönen och göra heltid- och tillsvidareanställningar till norm
Barnskötare är bland de lägst betalda yrkesgrupperna i Stockholms stad och saknar i hög utsträckning trygga anställningar. Barnskötarna ingår i ett arbetslag tillsammans med förskolelärarna som behöver kontinuitet och möjlighet att planera sin verksamhet. Då krävs trygga och långsiktiga anställningar, inte visstidsanställningar och timanställningar staplade på varandra. Vi måste också satsa på ett lönelyft specifikt för barnskötare.

Se barnskötarnas specifika kompetens
Precis som på alla andra arbetsplatser behöver personalen i förskolan olika kompetenser. Trots det har fokus i debatten legat på att så många barnskötare som möjligt ska utbildas till förskolelärare. Men alla olika funktioner och kompetenser kompletterar och berikar varandra i en arbetsgrupp som tillsammans ska säkra kvalitet och likvärdighet. Barnskötarnas specifika roll i arbetslaget behöver uppvärderas och stärkas och de ska erbjudas kompetensutveckling, inte enbart vidareutbildning.

Slopa karensdagen för personal i förskolan
Feministiskt initiativ vill utreda hur sjukfrånvaron ser ut och dess ekonomiska konsekvenser för arbetstagare inom yrkesgrupper som blir särskilt drabbade av karensdagen. Vi vill lyfta effekterna av en indirekt diskriminering, det vill säga att en regel som vid en första anblick verkar lika – att alla löntagare har en karensdag för sjukpenning – i själva verket slår mycket olika. Barnskötare är utsatta för en mycket större smittorisk som inte ska drabba deras plånbok.

Minska barngrupperna
I Stockholm har vi lyckats minska barngruppernas storlek. Förskolorna hade i genomsnitt 14,3 barn per grupp under 2015. Snittet för antal barn per personal var 4,9 barn. Det är bättre än på länge men Feministiskt initiativ anser att det fortfarande är för stora barngrupper i Stockholm. Vi vill lagstifta om maxtak i förskolan. Det var ett vallöfte från regeringen som de nu har backat på. Skolverkets nya riktmärken för barngruppers storlek är sex till tolv barn i småbarnsgrupper och nio till 15 barn i storbarnsgrupperna. Ett första steg i Stockholm vore att anpassa kommunens riktmärken till Skolverkets.

Så länge kvinnors arbete med barn, omsorg och äldre värderas så lågt som det gör i dag har vi inte en välfärd värd namnet. För att bygga en stark välfärd måste politiken genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv. Välfärden ska inte betalas med kvinnors kroppar – utan med rättvisa löner.

Sissela Nordling Blanco (Fi), ansvarig för mänskliga rättigheter i Stockholms stad
Lisa Palm (Fi), kommunfullmäktige ledamot i Stockholm