
Fiskepolitik Sveriges regering önskar se ökad jakt på säl och skarv för att skydda fiskbestånd. Förespråkare menar att den ökade förekomsten av rovdjur hotar fiskeindustrin, medan kritiker ifrågasätter om jakt kan lösa de problem svenska hav dras med.
När 1900-talet grydde var situationen för sälbestånden helt andra än i dag. Då fanns det minst 16 500 knubbsälar i Skagerrak och Kattegatt, samt cirka 5 000 i Östersjön.
Dessa populationer minskade kraftigt på grund av intensiv jakt, och senare även med anledning av miljögifters påverkan på sälarnas immunförsvar och fertilitet. Gråsälen, som för drygt 100 år sedan uppskattades till omkring 40 000 individer i Östersjön, har i dag en betydligt mindre population. Vikaren, en gång omkring 200 000 individer i Östersjön, har minskat dramatiskt och nu finns ett bestånd på cirka 20 000 individer.
Mänsklig påverkan
Denna historiska tillbakagång understryker den omfattande påverkan människan haft på sälbestånden i svenska vatten, hav som fortfarande är ansatta av miljögifter, övergödning, överfiske, och just jakt.
Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommer jakt att ge fiskbestånd möjlighet att återhämta sig. Det är emellertid inte skarv och säl som orsakat följande situation: östra Östersjöns torskbestånd har redan kollapsat, och västra torskbeståndet är nära kollaps. Andra fiskarter är också i farozonen. Sill, torsk, lax, gädda och ål hör till dem som kraftigt reducerats de senaste decennierna. Kollaps och utrotning är realistiska följder om inget eller för litet görs.
Det är mänsklig aktivitet – industrifiske, vattenkraft, miljögifter, övergödning och habitatförlust – som ligger bakom den drastiska nedgången i många fiskarter.
Svenska havsmiljöer befinner sig allmänt sett i en stor oreda, och 470 arter som är starkt knutna till havsmiljön är rödlistade. Svensk vattenkraft har stängt vandringsvägar som arter är beroende av för sin överlevnad. Dräneringen av våtmarker har inneburit ett onödigt stort näringsläckage som förvärrat läget i innanhavet. Den jordbrukspolitik som belönar ett intensivt utnyttjande av marken har resulterat i övergödning av Östersjön. Övergödande ämnen från trafiksektorn och färjetrafiken har gjort sitt. Miljögifter har negativt påverkat djurs förmåga att överleva.
Att döda vilda djur är i sammanhanget inte någon konstruktiv strategi.
Återställande av ekosystem
För att verkligen uppnå hållbara lösningar för fiskbestånden och samtidigt bevara de marina ekosystem behövs en mer nyanserad och långsiktig strategi än vad ökad jakt kan erbjuda. Havs- och vattenmyndigheten föreslår en mer riktad jakt, inriktad på de områden där sälarnas och skarvarnas påverkan på fiskbestånden är mest påtagligt. Samtidigt måste återställandet av ekosystem som har förlorat sin biologiska mångfald på grund av mänsklig påverkan prioriteras.
Omfattande begränsningar av det storskaliga industrifisket krävs. SLU vill återställa biomassan genom att ”minska fångstkvoterna som helhet”. Övergödningen av Östersjön måste minska. De nationer som ligger efter i miljöarbetet bör motiveras att verka för ett mindre destruktivt jordbruk. Att återställa våtmarker runtom innanhavet vore en stor hjälp. Mängden miljögifter måste reduceras, och giftproducenterna bör betala för de åtgärder som krävs. Bland annat kan de bidra till att täcka kostnaderna för uppgraderade reningsverk vilka tar itu med delar av uppströmsarbetet.
Det är möjligt att åtgärda Östersjöns kris, och stärka dess ekosystem. Men de åtgärder som är effektivast handlar inte om att främja dödandet av skarv och säl, utan om främjandet av livets förutsättningar i stort.
Lösningen är inte att döda skarv och säl, utan att verka för en vettig fiske- och miljöpolitik.
Emil Siekkinen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.