Än en gång gör bankerna miljardvinster på svenskarnas bostadslån. Än en gång rasar finansministern mot bankernas räntemarginal. Bostadsrättsägare har sällat sig till villaägare och tillsammans knyter de näven i fickan när bostadsmarknaden överlämnats till de fyra storbankerna. “Vad är det största brottet, att råna en bank eller att äga den?”, som Bertolt Brecht uttryckte det. Anders Borgs bankkritik framstår för de flesta som ett illa maskerat spel för gallerierna.
Det finns något i regeringens inställning som gör det olidligt att se på en intervju med finansmarknadsminister Peter Norman i SVT:s Gomorron Sverige. Liksom Anders Borg brukar åkalla vädrets makter för att understryka sin förlamning under ekonomins “naturkrafter” så tycks Peter Norman bunden likt kaptenen vid sin mast av vinstmaximeringens logik.
Regeringen kan inte pressa ned räntorna som man brukade göra med hjälp av det egna bolåneinstitutet SBAB, för SBAB måste gå med vinst, heter det. Det enda konkreta förslaget Peter Norman ger under intervjun är att göra det enklare att ta med sig sitt kontonummer när man byter bank “som när du byter en teleoperatör, du kan behålla ditt telefonnummer”. Ja ni hörde rätt. Peter Normans enda konkreta svar på lånande svenskars ilska är knappt en fjärt i världsrymden.
Varför så förlamad? Svensk bankmarknad domineras av fyra storbanker. Bara om de fyras gängs oligopol bryts upp kommer räntemarginalen att minska. Då gäller det att regeringen underlättar för de små bankerna att växa. Att ge småbankerna rätt att ge ut bostadsobligationer och få bättre tillgång till Riksbanken har nämnts som förslag.
Men en sällan nämnd väg att gå vore att uppmuntra andra bolagsformer än vinstmaximerande aktiebolag.
När amerikanska och sedan europeiska banker krisade 2008 var ett land förskonat. Kanada. Kanada är också landet med högst andel av befolkningen anslutna till sparkassor ägda av kunderna själva. Kooperativa banker som ofta bidrar till investeringar i lokalsamhället. 10 miljoner, eller en tredjedel av kanadensarna är anslutna till sparkassor. År 2011 gav kanadensarna också sparkassorna bättre betyg än de privata bankerna för sjunde året i rad. Medan amerikanska kommersiella banker tilläts snurra iväg värdepapper baserade på lån till fattiga amerikaners husdrömmar, tycktes kanadensisk banksektor fastare förankrad i den reala ekonomin.
Det är dags för regeringen att inte bara uppmuntra små banker utan även bildandet av nya banker med andra ägarformer. Möbelvaruhus och livsmedelsbutiker har gjort det. Nu är det kanske dags för bostadsbolagen att göra nya försök att starta bank. Eller varför inte en svensk “arbetarnas bank” eller “tjänstemännens bank” driven av fackföreningar?
Fler banker som sätter kunderna – inte ägarna – i centrum behövs nämligen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.