SD är ett främlingsfientligt parti med nynazistiska rötter. Sedan 2010 sitter de i riksdagen. Flera av deras systerpartier återfinns i parlament över hela den europeiska kontinent som plågades av nazism och krig på 1940-talet – och som lider av arbetslöshet och ojämlikhet i dag.
Vi på Dagens Arena vägrar tro att den här utvecklingen är en naturlag. Vi tror på jämlika och solidariska samhällen där främlingsfientligheten gradvis undermineras. Men för att nå dit krävs reformer och modiga politiska beslut. Vi måste undvika myter och gamla föreställningar. Detta har vår ledarredaktion skrivit om de senaste veckorna. Vi döpte initiativet efter vår målsättning: SD ut ur riksdagen.
Björn Elmbrant inledde med ett historiskt anslag. När människor saknar trygghet och framtidstro, samtidigt som sammanhållningen är svag och politikerna saknar handlingskraft, ökar behovet av lättköpta syndabockar. Björn pekade ut de ”skitliv” som råder på arbetsmarknaden som ett av flera områden där reformer krävs.
Helle Klein följde upp med en beskrivning av det generella åtgärdspaket som vi förespråkar: En politik för ökad jämlikhet, där vi slopar snacket om integration och satsar på generell arbetsmarknads- och socialpolitik. I hela Sverige, för samtliga samhällsklasser.
Några policyområden avhandlades lite närmare. Mikael Feldbaum avfärdade myten om lägre löner som universallösning när nyanlända ska få jobb. Håkan A Bengtsson konstaterade att den sociala och generella bostadspolitiken är historia, samtidigt som rut- och rotbidragen uppgår till 16 miljarder. Att vända på den ekvationen vore en början när den sociala och etniska boendesegregationen ska brytas.
Vi har även varnat för blindskär och manat till perspektivförskjutning. Per Wirtén slog fast att svensk är den som bor i Sverige, och att en debatt om ”svenskhet” inte behövs. Johanna Palmström beskrev den segregering som reproducerar vita män med slips och därmed upprätthåller bilden av Sverige som ett vitt land. Roya Hakimnia påpekade att öppna gränser är vänsterpolitik och såg ett samband mellan ett allt mer isolerat Sverige och ett ökat stöd för SD. En solidarisk politik gentemot omvärlden är den bästa kampen mot rasism.
Som chefredaktör är jag stolt över dessa texter. Vi kommer självfallet att återkomma i ämnet. Hur dynamiska, lokalt förankrade partier och fackföreningar kan bli vardagsrasismens motkraft vill vi skriva om. Liksom hatet på nätet och de skrivbordskrigare som har ogillat det här initiativet. Bland mycket annat.
En ledarredaktion har en plattform, och vi vill börja någonstans. Nu har vi gjort ett tydligt ställningstagande. Framhållit reformer och perspektiv som behövs i debatten, väl medvetna om att vi inte har alla svar. Nu hoppas vi att goda, demokratiska och partipolitiska krafter tar vid.
Fotnot: Eftersom vi är nio ledarskribenter – Malena Rydell är ännu föräldraledig på halvtid – kommer vårt tema att pågå i ungefär två veckors tid. Vi kommer att göra några ”tillfälliga avbrott” för andra ämnen som måste kommenteras, som partiledardebatten på onsdag. Våra ledare i temaserien kommer att märkas med taggen #sdurrd i sociala medier. Följ diskussionen. Detta kommentarsfält är tillfälligt stängt. Läs mer i Dagens Arenas kommentarsregler
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.