"En bra stad är en som har barnens perspektiv. Då når vi också föräldrarnas hjärtan." Det konstaterade Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén lakoniskt på ett seminarium om storstäder på Socialdemokraternas partikongress i går. Med det satte hon fingret på det Socialdemokraterna måste lyckas med: att vara relevanta för människor i vardagen och när de behöver samhällets stöd i form av förskolor, skolor, transporter och fritidsverksamhet.
Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm, var inne på samma linje och pekade på grundskolan och ungdomars fritid som två avgörande frågor för att stärka Socialdemokraternas storstadsprofil. I skolpolitiken måste ambitionen vara att alla skolor ska vara bra, att föräldrar inte ska behöva välja bort en skola eftersom de styrande inte har ställt tillräckligt tydliga krav på verksamheten. Socialdemokraterna måste också prata om vad unga människor gör när de inte går i skolan. I dag är fritiden klassuppdelad, där barns val styrs av boendeplats och föräldrars intressen och inkomstnivåer. Unga som har möjligheter att göra något kreativt på sin fritid bränner inga bilar.
De här frågorna är inte bara sådana som handlar om storstadsväljarnas oro och som berör dem på eller under skinnet. De är också angelägna oavsett socioekonomisk status, eftersom de handlar om trygghet. Om hur barnen har det, hur deras omgivning är och hur de kommer att få det i framtiden. Genom barnen kan Socialdemokraterna hitta den gemensamma nämnaren som lockar tillbaka det så kallade mellanskiktet, som 2006 röstade på alliansen.
Dessutom är det frågor där de politiska skiljelinjerna är tydliga. En politik som strävar efter att ställa krav på alla skolor att vara bra skolor är något helt annat än den björklundska doktrinen som lägger allt större ansvar på enskilda elever och deras föräldrar. En politik som har som ambition att ge unga människor en meningsfull tillvaro är något helt annat än Moderaternas prat om "välfärdens kärna", där satsningar på kultur och fritid inte ryms.
Det är genom de här frågorna som Socialdemokraterna kan blottlägga den kil som den borgerliga regeringen har slagit in i samhället och klyftorna som nu uppstår. Stora klyftor betyder mer social utslagning, högre kriminalitet, större fattigdom. Och ju större klyftor, desto mer oro hos dem som har det bra: fler larm, fler gated communities, bilkörning mellan hem och skola och träning, ökad social kontroll. Ett samhälle där vi är rädda för varandra.
Socialdemokraterna företräder den breda majoritetens intressen och har så alltid gjort. I sitt så kallade folkhemstal pratade Per Albin Hansson om gemensamhetskänslan i samhället, om samhörigheten oss emellan. Det är fortfarande där svaret på Socialdemokraternas frågor finns.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.