Camilla Bergvall 

debatt Det är hög tid att landsbygdsminister Jennie Nilsson agerar för att fasa ut burarna inom den svenska äggindustrin. Allt som behövs är ett beslut om ändring av djurskyddsförordningen, nära nio av tio svenskar vill att detta sker snarast. Så varför tvekar ministern, undrar Djurens Rätts ordförande Camilla Bergvall.

Det finns ett starkt engagemang för djurskyddsfrågor inom Socialdemokraterna. När Djurens Rätt granskade partierna inför riksdagsvalet 2018 var Socialdemokraterna ett av de partier som hade högst ambitioner för ett stärkt djurskydd i Sverige. En av frågorna som de lovade att driva handlar om att alla djur ska hållas lösgående. Detta innebär bland annat ett stopp för burarna inom den svenska äggindustrin, burar i vilka omkring 800 000 hönor idag lever hela sina liv utan möjlighet att sträcka på vingarna. Engagemanget för hönorna har sedan dess uttryckts från riksdagsledamöter från S i flera sammanhang, till exempel i panelen under Djurens Rätts djurskyddsseminarium i Almedalen i somras. Men för att detta ska bli verklighet behöver regeringen agera.

Socialdemokraterna har i denna fråga starkt stöd hos allmänheten. Enligt en färsk Novus-undersökning (2019) anser nära nio av tio svenskar att burarna inom äggindustrin ska förbjudas. Så sent som för någon vecka sedan skrev fyra forskare och veterinärer en debattartikel i UNT om att burarna inom äggindustrin inte ens är förenliga med den nya djurskyddslagen och att det av den anledningen följer sig naturligt att regeringen beslutar om ett stoppdatum.

Buräggen göms till stor del i halvfabrikat och färdigmat där konsumenten inte har möjlighet att veta varifrån äggen kommer.

Ett motargument som ibland framförs handlar om att frågan håller på att lösa sig själv i och med att konsumenterna nu väljer bort burägg i allt högre utsträckning till förmån för ägg som kommer från hönor som hålls i frigående system. Det stämmer att majoriteten av de svenska konsumenterna nu aktivt valt bort burarna och att få stora livsmedelsbutiker säljer ägg från hönor som hålls i burar. Däremot innebär inte detta att frågan håller på att lösa sig själv eftersom buräggen till stor del göms i halvfabrikat och färdigmat där konsumenten inte har möjlighet att veta varifrån äggen kommer. Regeringen kan därför inte abdikera från ansvar.

Enligt djurskyddslagen är det upp till regeringen att säkerställa att djur hålls på ett sätt som bland annat främjar deras välfärd, om så krävs har regeringen rätt att bestämma att en viss form av djurhållning ska vara förbjuden och meddela det i djurskyddsförordningen. Frågan ligger därför helt på regeringens bord. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens i denna fråga och därför borde det finnas goda förutsättningar för ett beslut om att fasa ut burarna en gång för alla. Ändå tvekar ministern.

Imorgon fredag ska landsbygdsminister Jennie Nilsson besvara en interpellation från Elin Segerlind (V) om burarna inom äggindustrin. Vi är då många som hoppas att statsrådet Nilsson avser meddela att ett beslut om utfasning är på gång. Om inte undrar vi vad det är som får ministern att tveka. Är det januariavtalet som sätter käppar i hjulet? Eller har djurskyddsfrågorna nedprioriterats? I så fall är det viktigt att vara transparent och öppen med det eftersom många av oss som är engagerade för djuren har högre förhoppningar än så.

 

Camilla Bergvall 
förbundsordförande Djurens Rätt