Debatt Vi kan inte längre blunda för riskerna som barn utsätts för inom boxningen. Det skriver Michael Alonzo från Socialdemokraterna Kungsholmen.

Barn har rätt till skydd från alla former av våld, både fysiskt och psykiskt. Det står klart och tydligt i FN:s barnkonvention, artikel 19. Trots detta tillåter vi i Sverige våld mot barn i idrottens namn. Det är dags att vi slutar blunda för detta och erkänner att boxning för barn innebär oacceptabla risker.

Sverige, som var först i världen med att förbjuda barnaga redan 1979, har idag en paradox i sin idrottskultur. Medan föräldrar riskerar fängelse om de ger sitt barn en örfil i hemmet, tillåter vi att samma barn systematiskt kan utsättas för slag mot huvudet i boxningsringen. Boxning, en sport som premierar slag mot huvudet – den mest sårbara delen av kroppen – är en aktivitet som inte borde få pågå, särskilt inte för barn vars hjärnor fortfarande är sköra och håller på att utvecklas.

Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller barns rättigheter. Vi har lagar som skyddar barn från fysiskt våld och psykisk misshandel. Men i boxningen är det som om dessa rättigheter plötsligt upphör att gälla. Barn som deltar i sporten anses automatiskt ha gett sitt samtycke till att ta emot slag, utan att något uttryckligt medgivande krävs – varken från barnet själv eller dess vårdnadshavare. Detta trots att barn, enligt både lagen och vetenskapen, saknar förmågan att fullt ut förstå konsekvenserna av det våld de utsätts för.

Barnkonventionen är tydlig: barn har rätt till skydd från alla former av våld

Våldet som barnen möter på träningen och på matcherna är dessutom väl dokumenterat som farligt för deras hälsa. Forskningen visar att upprepade slag mot huvudet, även om det inte omedelbart leder till allvarliga skador, kan orsaka långsiktiga hjärnskador. Relativt svaga skakningar av hjärnan som kan uppstå när en ung person nickar en boll kan leda till skador som visar sig långt senare i livet i form av demens.  I USA och i flera europeiska länder har man till exempel förbjudit nickningar i fotboll för barn under 13 år, just på grund av risken för hjärnskador. Ändå fortsätter vi i Sverige att tillåta barn att boxas – en sport där slag mot huvudet är själva målsättningen.

Inom boxningen får barnen inte bara utstå våld – de tränas också i att utöva det. I så kallad sparring övas slag mot huvudet om och om igen. Vanligt är att ett barn tränar ett par gånger i veckan, det blir många slag mot huvudet. Inför matcher kan ett barn öva sparring upp till 5-6 gånger i veckan.  Huvudskydden, som är obligatoriska under sparring och på tävlingar, ger en falsk trygghet. De skyddar visserligen mot ytliga skador, men risken för hjärnskador minskar inte – tvärtom kan den ökade rörelsen av huvudet i skydden förstärka hjärnans kast fram och tillbaka i skallen. Barn som klagar över huvudvärk efter träning får ofta höra att det är en ”normal del av sporten”. Vi tillåter en kultur där vi blundar för varningssignalerna och accepterar det som i alla andra sammanhang skulle vara helt oacceptabelt. Frågan är varför?

Lagen förbjuder grov misshandel, även vid samtycke. Ändå tillåts boxningens våld mot barn genom det som kallas ”social adekvans” – ett juridiskt undantag som ändå tillåter vissa handlingar som annars självklart är brottsliga, eftersom de anses vara så kulturellt och socialt accepterade så vi struntar i de lagar som annars skyddar barn från misshandel.

Ingemar Johansson, Sveriges enda världsmästare i tungviktsboxning, har själv varnat för boxningens risker och sagt att barn bör välja en annan sport med mindre risker för skador. Trots denna tydliga rekommendation från en av Svensk boxnings största ambassadörer, fortsätter vi att låta traditioner och idrottens egenintresse väga tyngre än barns hälsa och säkerhet.

Det är hög tid att vi slutar vända bort blicken och agerar för att skydda våra barn. Boxningens våld hör inte hemma i barnens värld. Vi måste ta ansvar som samhälle och göra följande förändringar:

  • Obligatorisk information om riskerna: alla boxningsklubbar ska vara skyldiga att ge skriftlig information om boxningens långsiktiga risker, framtagen av oberoende hälsomyndigheter, innan ett barn får börja träna.
  •  Skriftligt samtycke: inget barn ska få delta i boxning utan skriftligt samtycke från både barnet själv och dess vårdnadshavare. Samtycket ska förnyas årligen för att säkerställa att både barn och föräldrar kontinuerligt reflekterar över sportens risker.
  • Förbud mot slag mot huvudet: slag mot huvudet i boxning måste förbjudas för alla under 18 år. Det är orimligt att vi tillåter denna typ av våld mot barns sårbara hjärnor.

Vi kan inte längre blunda för de risker som barn utsätts för inom boxningen. Barnkonventionen är tydlig: barn har rätt till skydd från alla former av våld. Det är dags att vi tar det på allvar – även i idrottens värld. Våra barns hälsa och säkerhet måste komma först.

Michael Alonzo, Socialdemokraterna Kungsholmen

Debattartikeln bygger på en motion från Socialdemokraterna Kungsholmen till Socialdemokraternas partikongress 2025.