Europas siste diktator verkar med stöd av både Ryssland och EU. Sveriges regering måste snarast fördöma Lukasjenkaregimens flagranta övergrepp mot arbetslösa, journalister, författare och människorättsaktivister.
Det hade varit på gång i månader.
Varje vecka har det varit protester i städer runt om i Belarus, Vitryssland. Missnöjet med president Aleksandr Lukasjenkas, ofta kallad Europas siste diktator, brutala styre har spridit sig som en löpeld. Anledningen har varit den så kallade parasitskatten.
Den innebär att arbetslösa och deltidsanställda måste betala 200 dollar i skatt, om de inte registrerar sig. Lagen slår hårdast mot vanliga arbetslösa, men även mot människorättsaktivister, journalister och författare, och anses av många oppositionella vara en metod att eliminera politiska motståndare.
Trots att lagen tillfälligt drogs tillbaka, fortsatte de landsomfattande protesterna, medan aktivister, journalister och författare greps i »förebyggande« syfte. Bara i huvudstaden Minsk, rapporterar Sveriges Radios korrespondent, arresterades 26 aktivister och säkerhetstjänsten KGB påstår sig på lösa grunder ha funnit vapen vid husrannsakningar.
I helgen exploderade det. Demonstrationerna i samband med Självständighetsdagen 25 mars har lett till massgripanden, över 1000 personer bara i Minsk. Huvudstaden beskrevs som en krigszon, polisen var överallt.
En av ledarna bakom protesterna, den kände poeten och Tucholsky-pristagaren Uladzimir Njakljajeu, stoppades av polisen redan när han satt på tåget på väg från Warsawa till Minsk. Njakljajeu, som även varit ordförande för PEN i Belarus, råkade mycket illa ut efter presidentvalet 2010, då han ställde upp som motkandidat till Lukasjenka. På själva valdagen misshandlades han svårt och dömdes till fängelse, formellt anklagad för »planerande av våldsamt upplopp«. Även förläggaren Miraslau Lazouski har nu gripits och misshandlats av militärpolis. Amnesty International och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har manat regimen att tillåta en grundlagsenlig rätt för oppositionen att protestera, men de hittills talar de för döva öron bland politiker i så väl Sverige som EU.
Att den svenska regeringen inte mer aktivt medverkar till att fördöma de flagranta kränkningar av mänskliga rättigheter som nu sker i ett europeiskt land, är en styggelse.
Blir Vitryssland ett nytt Ukraina till hösten? frågar sig förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) och hänvisar till uppgifter om omfattande förflyttningar av ryska militära förband till Belarus under 2017. I höst planeras den stora militärövningen Zapad 2017, som kommer att genomföras bland annat i Belarus. Tolgfors befarar att ryska förband kommer att hållas kvar även när övningen är avslutad. Kan de i så fall användas för att sättas in mot civilbefolkningen för att undvika ett nytt Majdan?
Två parter medverkar till att bevara Vitryssland som »stabil« diktatur: Ryssland som vill kontrollera sitt närområde, och EU som cyniskt utnyttjar Lukasjenkas kapacitet som nickedocka och förhandlingspartner.
I kläm mellan dessa sitter en befolkning som tillhör världens mest förtryckta.
Att den svenska regeringen inte mer aktivt medverkar till att fördöma de flagranta kränkningar av mänskliga rättigheter som nu sker i ett europeiskt land, är en styggelse.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.