Landskapet för opinionsbildning från vänster håller på att förändras för all framtid. Crowdfunding ger nya möjligheter i att organisera nätaktivismen, skriver Robin Zachari Alliansfritt Sverige.
Det rör sig inom den breda progressiva rörelsen. Landskapet för opinionsbildning från vänster håller på att förändras för all framtid utan att någon egentligen reagerar eller diskuterar det.
Tre saker utmärker Sverige i jämförelse med många andra länder både i samhällsmodell och i förutsättningar för opinionsbildning från vänster: skattekvoten, organisationsgraden i fackförbund och ett ovanligt framgångsrikt socialdemokratiskt parti.
Sverige har en tradition av hög skattekvot, statlig partifinansiering och många som är partiaktiva. Vi betalar skatt och sedan får partierna en del av dessa pengar för att kunna bedriva ett effektivt arbete, bland annat med att bilda opinion. Det är i grund och botten en bra ordning som minskar inflytandet av stora ekonomiska intressen. Vår samhällsmodell skiljer sig från den amerikanska där de har lägre skatter men fler donerar mer till politiska organisationer som de sympatiserar med. Man brukar säga att vi i Sverige inte har någon tradition av att donera till uttalat partipolitiska organisationer men att vi är mer aktiva i partier. Andelen medborgare som är aktiva i partier har inte direkt ökat.
Den andra förutsättningen är att vi har internationellt hög grad av anslutning till fackförbund. Återigen är det en förutsättning för vår svenska modell men det påverkar också förutsättningarna för opinionsbildning. Med en hög skattekvot och grad av partifinansiering hamnar de pengar som på något sätt kan gå till progressiv opinionsbildning i två centra: partiet och facket.
Partier och fackföreningar ska vara robusta för att kunna fungera över tid. Men när robustheten gränsar till rigiditet blir det svårt att navigera i ett landskap som förändrar sig snabbare och snabbare uppkommer problem. När detta landskap inkluderar att organisationsgraden stadigt sjunker växer problemen.
Modellen har faktiskt fungerat förvånansvärt väl men den gick i baklås när den tredje förutsättningen brast: maktinnehavet. När Socialdemokraterna hade makten fanns ett helt regeringskansli som kunde räkna och tänka ut reformer som skulle öka friheten, jämlikheten och solidariteten. När denna resurs förlorades blev rörelsen i ett slag både handlingsförlamad.
Mycket är skrivet om hur LO nu öppnat plånboken och börjat göra bredare investeringar i opinionsbildning. Det är en mycket positiv utveckling. Men att det tog vänstern 30 år efter att högern började investera i Timbro och en rad andra tankesmedjor, säger något om hur trögrörlig den gamla modellen har varit.
Det är intressant att se att LO börjat diversifiera sin portfölj samtidigt som en annan tendens i samhället fått en större roll: Den ökade viljan att ge till vad man uppfattar som välgörande ändamål och fenomenet med crowdfunding.
Fenomenet med denna form av folkfinansiering är inte nytt i Sverige. ETC har under en längre tid lånat pengar av sina läsare för att dra i gång nya tidningar. Nu senast har de lanserat dagstidningen ETC på detta sätt.
Det sker även crowfunding på högersidan där det främst verkar vara profilerade debattörer som söker pengar för att skriva böcker. Det finns som man kan se en gryende rörelse att gå bortom de ordinarie maktcentra där pengar samlas för tillfället och rikta sig direkt till de många människorna som vill göra en insats.
En reflektion man kan göra är att de mest profilerade försöken till crowdfunding ofta bygger på konceptet att samla in pengar till något tydligt och välkänt: en bok, en tidning, en annons.
Efter att ha sett alla dessa tendenser beslutade sig Alliansfritt Sverige för att testa idén med folkfinansiering från en lite annorlunda utgångspunkt. Vi ville testa något nytt och satsade på insamlingskampanjen En av tusen.
De plattformar som finns färdiga i dag för crowdfunding bygger på att man ska samla in pengar över en viss summa och om man inte lyckas går pengarna tillbaka till givarna. Dessutom är de inriktade på engångsdonationer snarare än månadsgivande.
Dessa förutsättningar ger incitament att jobba hårt och nå målet samtidigt som de missar tanken om vad som händer om man når hälften av målet. Plattformarna som är den tekniska basen bestämmer här överbyggnaden så att säga. Därför byggde vi en egen plattform för donationer som vi kan utveckla över tid och som vi bestämmer över själva.
Men det var inte bara den tekniska förutsättningarna som var annorlunda för vår insamling. Vi hade en mycket klar idé av vad vi vill göra som vi medvetet inte ville berätta i alltför stor utsträckning. Vi var heller inte i början intresserade av engångsdonationer utan ville ha månadsgivare.
Det finns en rad orsaker till våra val. Den första är att vi ville testa hur starkt engagemanget var hos våra läsare. Om de är beredda att bli månadsgivare utan att ens veta vad vi ska göra med pengarna måste engagemanget vara starkt. Vi testade det allra svåraste först.
Den andra orsaken var att vi kan utveckla kampanjen över tid genom att berätta mer om vad vi ska göra med pengarna och öppna upp för engångsdonationer om vi så önskar. Man får bara en chans att lansera något.
Kampanjen har hittills gått över våra förväntningar. På drygt en vecka har vi fått nära 500 månadsgivare. Vi räknade inte med att någon skulle donera mer än femtio kronor i månaden så vi blev positivt överraskade att det var så många som ger över femtio kronor i månaden.
Det kanske allra mest slående är att vi har lyckats få folk att bli månadsgivare till något som är så vagt som teknikutveckling av en blogg. Så vad ska vi göra för pengarna? Det kommer vi berätta om – sen. Men vi kan redan i dag säga att vi ser stora möjligheter i att organisera nätaktivism på ett annat sätt än vad som görs i dag.
Avslutningsvis kan vi se att mycket händer inom den progressiva rörelsens ekosystem för opinionsbildning. Det mesta går i rätt riktning men och därför är det att vänstern är uthållig och långsiktig – ett politiskt paradigmskifte byggs inte genom en politisk kvartalskapitalism.
Robin Zachari, redaktör och fundraiser för Alliansfritt Sverige
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.