En förändring av våldtäktslagstiftningen krävs. Det är offrets uteblivna samtycke som ska vara avgörande för om gärningsmannen begått en våldtäkt. Det skriver Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm.

Vi upprörs över friande våldtäktsdomar. Vi skakas om när en vän till oss blivit utsatt. De av oss som själva har blivit drabbade får leva med minnena en lång tid framöver. Våldet mot kvinnor ska i första hand bekämpas utanför rättssalen. Men när det händer måste vi veta att vi har ett rättssamhälle som värnar oss. Så är det inte i dag.

I dag lämnas många våldsutsatta kvinnor i sticket av polis- och rättsväsende. Redan när ärendet hanteras av polis och åklagare tas ofta de första felstegen i rättsprocessen. Poliser som skuldbelägger kvinnor som gör en anmälan. Poliser som inte begär ut intyg från sjukvården fastän kvinnan uppsökt sjukhus direkt efter övergreppet. Åtalsfrekvensen är varierande runt om i landet och visar att även åklagare gör slarviga undersökningar. I praktiken hindrar de anmälningar från att komma till domstolen.

Tänk att vara kvinnan som våldtagits. Som tagit mod till sig att göra en anmälan fastän hon är rädd. Som får reda på att hennes anmälan inte ens leder till åtal. Det är inte konstigt att mörkertalet är så stort.

I veckan fick Vänsterpartiet gehör för kravet om att göra en översyn av poliskårens hantering av våldtäkter. Det är bra, men räcker inte. Vi kommer att följa arbetet och se till att det inte hamnar i långbänk. Nu vill vi dessutom se en motsvarande översyn av domstolarnas hantering av sexualbrott.

Flera domare går i dag i otakt med sin samtid, de dömer i strid med vårt allmänna rättsmedvetande. Flera domare tycks tro att kvinnor vill ha sex oavsett vad de säger och att män inte förstår om personen de har framför sig vill eller inte.

Jämställdheten ska inte stanna utanför rättssalens dörrar. Vi vill att jurist- och domarutbildningar kompletteras med ytterligare utbildning i sexualbrott och genusfrågor. Genusperspektiv i juridiken behövs för att utmana det ensidiga individfokuset och rikta ljuset mot maktförhållanden mellan män och kvinnor. Kunskapen om att kvinnors handlingsutrymme är begränsat och att hotet om våld kan vara nog så skrämmande som våldet i sig, gör att det är svårare att avfärda vårt sätt att säga nej på.

Dagens våldtäktslagstiftning bygger på att gärningsmannen ska ha använt tvång mot offret för att övergreppet ska räknas som en våldtäkt. Men vissa blir passiva när de utsätts för övergrepp, då är det svårt att bevisa att gärningsmannen använt våld. Vänsterpartiet kräver en förändring av lagstiftningen. Det måste framgå att det inte är tillåtet att röra en kvinnas kropp förrän hon visat eller sagt att det är okej. Det är offrets uteblivna samtycke som ska vara avgörande för om gärningsmannen begått en våldtäkt.

Vänsterpartiet kräver att hela rättsväsendet ses över, hela kedjan från anmälan till rättegång måste granskas och brister åtgärdas. Att få upprättelse för ett brott man blivit utsatt för är viktigt för att kunna gå vidare. Med bra lagstiftning och med kunniga domare och poliser är det möjligt. Men det kräver att vi går till handling nu.

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm