Under förra veckan blåste Stefan Löfven nytt liv i kärnkraftsdebatten när han efterlyste en bredare energiuppgörelse i riksdagen. Ambitionen är riktig, Sveriges hushåll och näringsliv förtjänar en bred och långsiktigt hållbar strategi för framtidens energiförsörjning. Men att vända blicken mot kärnkraften och upphöja dess roll för att möta Sveriges energiutmaningar är att backa in i framtiden. Den insikten måste Löfven bära med sig i eventuella förhandlingar med regeringen.
I slutet av maj förra året fattade Tyskland det historiska beslutet att avveckla all sin kärnkraft. Senast 2022 ska alla kärnkraftverk vara tagna ur bruk till förmån för förnybara energikällor. Av flera framstående bedömare, bland annat Financial Times, spås beslutet innebära en enorm framstöt för förnybar energiteknik och energieffektiviseringar. Det kommer att skapa nya jobb, fler innovationer och ökade exportmöjligheter.
Omställningen genomförs således inte bara ”med hänsyn” till jobben – utan för dem. Att världens fjärde största industrination fattar ett sådant beslut är inspirerande och borde fungera som en väckarklocka för omvärlden.
Tyvärr ser vi i stället hur utvecklingen går åt andra hållet. I Sverige har alliansens energiöverenskommelse öppnat dörren för ännu mer kärnkraft. Det hindrar framväxten av förnybara alternativ och energibesparingar. Med kärnkraften som bromskloss riskerar Sverige att hamna i bakvattnet när andra länder drar ifrån i utvecklingen av framtidens energi. Det tyder på låga ambitioner i energipolitiken. Sverige ska leda utvecklingen av förnybara energikällor, inte bromsa den.
Sverige har unika förutsättningar att producera förnybar energi. Vi har komparativa fördelar rent geografiskt som gör att vind- och vattenkraft kan stå för en relativt hög andel av den samlade energiproduktionen. Vi har forskning i världsklass och det sker en stadig teknikutveckling i branschen. Dessutom är uppslutningen stor bakom förnybara energikällor bland befolkningen. Med andra ord finns det goda grunder att satsa ännu mer på den förnybara energisektorn.
Om bara viljan finns kan Sverige bli ett paradis för alla företag som sysslar med förnybar energi och energibesparingar. Med riktade forskningsanslag, statligt riskkapital och eventuella skattelättnader skulle vi kunna locka till oss sådana företag från hela världen. Det skulle skapa jobb, grön tillväxt och vara en del i lösningen av framtidens energiproblem.
Sverige har genom historien haft en lång teknisk tradition och en förmåga att se möjligheterna runt hörnet. Vi har varit världsledande på att ta till oss ny teknik och innovation för att lösa framtidens utmaningar. I det arbetet har Socialdemokraterna ofta varit drivande. Nu ser vi emellertid hur delar av partiet börjar blicka bakåt på kärnkraften igen. Det är en linje som vi, framtidens socialdemokrater, vänder oss emot. Socialdemokratin bygger på en vision om ett långsiktigt hållbart socialt, ekonomiskt och ekologiskt samhälle. Vi vill ge alla medborgare, även kommande generationer, största möjliga frihet att förverkliga sina drömmar.
Vårt löfte till framtiden är att det alltid ska bli bättre, att möjligheterna ska bli ännu större. Med den grundsynen finns det väldigt lite att hämta i den förgångna kärnkraften, inte minst med tanke på att den har konsekvenser för naturen i mer än 100 000 år.
Framtidens energiproblem kan inte lösas med gårdagens verktyg. Kärnkraften är en smutsig, osäker och ohållbar kvarleva från 40-talet. Om Socialdemokraterna vill fortsätta göra anspråk på att representera allmänintresset krävs att partiet går i bräschen för förnybar energi. Med det kommer ett ansvar att avveckla kärnkraften.
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.