debatt Hur gemytligt det än kan låta med gårdsförsäljning är det obegripligt att förespråkarna inte förstår att alkoholindustrin driver det för att förstöra systemet, skriver riksdagsledamoten Elin Lundgren.
Det finns flera sidor av alkoholkonsumtion. Jag ser hur några använder ett glas vin som del av en måltid och jag ser hur viktigt bubblet är för många när framgångar ska firas. Jag ser också hur alkohol skadar och faktiskt dödar.
Det sista är en bild som många inte vill ska överskugga det som upplevs som alkoholens positiva sidor. Förstås. Vi vet att alkohol orsakar cancersjukdomar, är en orsak till många dödsfall i trafiken, är inblandat i våldsbrott och skapar ett missbruk som trasar sönder familjer. Barn och andra anhöriga som inte själva dricker alkohol drabbas fruktansvärt av alkoholens effekter.
Alkohol ska inte hanteras som morötter i marknadsekonomin. Vi har valt att den ska säljas i vårt land men att det ska göras med restriktioner. Vi har därför åldersgränser, begränsningar i hur den får marknadsföras och försäljas, att den i vissa sammanhang inte får förtäras. En god avvägning.
Vi ska inte börja experimentera med alkoholmonopolet för då öppnas marknaden upp.
Restriktioner har vi för folkhälsan. När den mesta alkoholen enbart säljs på Systembolaget så vet vi att det ger oss färre problem. På individnivå kan några uppleva det mer besvärligt. Vi hör det osolidariska tugget om varför ska de behöva lida för att andra inte kan skärpa sig.
Vi ska inte börja experimentera med alkoholmonopolet för då öppnas marknaden upp. Nu finns det tyvärr de som saknar en solidarisk tanke och ett intresse för det gemensamma folkhälsoansvaret. De tycker det är viktigare att det ska finnas så kallad gårdsförsäljning av alkohol. Denna fråga har nu utretts tre gånger, den senaste efter stark påtryckning från Centerpartiet som tror att alkoholförsäljning ska rädda landsbygdsföretag. De två första utredningarna fastslog att gårdsförsäljning inte kommer att gå att förena med monopolet.
Den tredje utredningen talar inte heller för ett nytt system med gårdsförsäljning. Utredningen menar att vi kan prova och hoppas på det bästa, samtidigt som många EU-experter på pekat att förslaget uppenbart underminerar monopolet och bryter mot EU:s regler om varors fria rörlighet. En sådan risk tar man bara om man egentligen inte bryr sig om folkhälsa. Centerpartiet väljer att tolka utredningen så vill nu skynda på hanteringen i riksdagen. Det är bråttom att få kränga mer alkohol!
Landsbygden behöver absolut flera satsningar. Men att det skulle bli ett gigantiskt lyft för landsbygden som helhet om små bryggerier får sälja öl på plats är inte sant. Jag tror så klart heller inte att folkhälsan i sig skulle äventyras särskilt mycket om folk kunde köpa sin öl på ett mikrobryggeri i Jämtland i stället för att behöva hämta det på Systembolaget. Problemet blir när Systembolaget faller. Då kommer alkohol att säljas överallt.
Det är givetvis det delar av alkoholindustrin önskar. Hur gemytligt det än kan låta med gårdsförsäljning, är det för mig obegripligt att förespråkarna inte förstår att alkoholindustrin driver det som en öppning för att förstöra systemet.
Konsekvensen blir att fler människor kommer att få mer problem med alkohol. Därmed också hela samhället. Det säger också utredningen. Det kommer alkoholföretagen aldrig att ta ansvar för. Det kommer vår socialtjänst, sjukvård och polis att få göra. Ett för högt pris.
Jag väljer alltid den solidariska, restriktiva alkoholpolitiken framför att gå alkoholindustrins intressen.
Elin Lundgren, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.