Ida Gabielsson

debatt Efter julhelgerna kommer årets fattigaste månad. Särskilt svårt är det för långtidssjuka och pensionärer. Om vår budget hade gällt skulle garantipensionen och garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen ha höjts med drygt 1 000 kronor i månaden, skriver Vänsterpartiets Ida Gabrielsson.

Julen står för dörren och många planerar för en fridfull högtid. Vissa stressar för att få alla klapparna inhandlade, att få maten till julbordet lagad och att julpyntet ska komma upp i tid.  Men i dagens Sverige innebär det inte enbart stress över att hinna med alla julbestyr utan för många har det varit ett prövande år, med fattigdom och sjukdom och med en oro och stress över alla kostnader julfirandet för med sig. Kommer det finnas pengar till julklappar till barnen och barnbarnen, kan vi ha mat på julbordet och samtidigt köpa en julgran, och hur ska vi klara tiden efter jul när resterna är slut?

Efter jul och nyårshelgen kommer årets fattigaste månad. Många har svårt att få ihop ekonomin i januari. Särskilt svårt är det för långtidssjuka och pensionärer. För de som efter ett långt arbetsliv ändå tvingas leva på garantipension. För de som slitit ut kroppen under ett långt arbetsliv och inte orkar längre. För de som haft oturen att blivit sjuka eller råkat ut för en olycka.

Ebenezer Scrooge är inte längre bara en julsaga utan ett kyligare Sverige är en realitet 2019.

Efter årsskiftet börjar den nya statsbudgeten gälla. Då blir effekterna av 73-punktsgängets prioriteringar tydliga. Regeringen gör skillnad på de som har sjuk- och aktivitetsersättning, så kallade sjukpensionärer, och ålderspensionärer. Vid årsskiftet höjs garantipensionen något och taket i bostadstillägget för ålderspensionärer höjs med 1 400 kronor. Höjningarna är välkomna och nödvändiga, men alldeles för små. Det som är helt obegripligt är att regeringen inte genomför motsvarande förändringar för de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Varför skulle inte landets sjukpensionärer förtjäna samma villkor? Jag har själv levt på aktivitetsersättning och vet hur omöjligt det är att få allt att gå ihop. Folk har inte råd att betala hyran så julklappar är inte ens med på önskelistan.

Trots att alltför många inte klarar av att arbeta fram till dagens pensionsålder höjs den. Vänsterpartiet röstade emot den höjda pensionsåldern. Vi föreslår även en utökad möjlighet att få sjukersättning (det som tidigare kallades förtidspension) för de som inte klarar av att arbeta de sista åren.

När riksdagen idag debatterar sjukersättningen har Vänsterpartiet förslagen. Om Vänsterpartiets budget istället hade gällt skulle garantipensionen och garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen ha höjts med drygt 1 000 kronor i månaden. Skatteklyftan mellan de som jobbar och de som har pension eller sjuk- och aktivitetsersättning hade slutits för inkomster upp till 35 000 kronor i månaden. Vi vill också att bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska höjas på samma sätt som för ålderspensionärer.

Vänsterpartiet vill reparera sjukförsäkringen som den borgerliga regeringen började förstöra 2008. Vi vill slopa rehabiliteringskedjan och göra sjukförsäkringen mer individanpassad så att hänsyn tas till sådant som ålder, kön och tidigare arbetslivserfarenhet. Läkarintygen ska få större betydelse och att arbetsgivarens ansvar för rehabiliteringen ska öka. Dessutom måste kraven för att få sjuk- och aktivitetsersättning, som idag är hårdast i hela OECD, göras om. Vi vill helt enkelt att oavsett om du haft oturen att bli sjuk, ska du kunna få leva utan stress och oro och fira jul utan konstant stress och över att pengarna inte ska kunna räcka till.

De växande klyftorna beror på politiska val. Socialförsäkringarnas andel av BNP var rekordlåg 2018, hälften så stor som i början av 1990-talet. Drygt 5 500 personer beviljades sjukersättning för första gången under 2018. Detta går att jämföra med 41 000 år 2007. Trots att befolkningen under denna period ökat med 1,5 miljoner människor. Samtidigt väljer regeringen att avskaffa värnskatten för de som tjänar allra mest. Charles Dickens Ebenezer Scrooge är inte längre bara en julsaga utan ett kyligare Sverige är en realitet 2019.

Vänsterpartiet vill ha ett samhälle där sjukdom och pension innebär ett fortsatt gott liv med ekonomisk trygghet. Vi vill ha ett samhälle som håller ihop och där alla kan se fram emot julfirande, nästa år och alla kommande år.

 

Ida Gabrielsson
Vänsterpartiet 
riksdagsledamot med ansvar för sjukförsäkringsfrågor