Kommer den socialdemokratiska politik som nu formas erbjuda ett alternativ till dagens politik som ser ut att ta oss mot sex graders global uppvärmning? Det undrar Annika Jacobson och Isadora Wronski (Greenpeace).
FN:s internationella klimatpanel IPCC:s slutsats ligger fast: trenden av ökande utsläpp av växthusgaser måste avstanna senast 2015 och därefter minska drastiskt med sex procent per år om vi ska lyckas undvika att den globala medeltemperaturen överstiger två grader.
Det är en svår och stor utmaning. Skulle vi vänta till 2020 med att vända trenden ändras förutsättningarna dramatiskt: minskningstakten skulle då behöva bli så mycket som nio procent per år. Detta bedöms som mer eller mindre orimligt. Det är därför oerhört viktigt att vi nu verkligen går från ord till handling. Problemet går att lösa – förutsatt att politiker, företag och civilsamhälle sluter upp. Vi har teknologin för att undvika katastrofala klimatförändringar – det som saknas är politisk vilja.
När Socialdemokraterna samlas till kongress är det med jobb och klimat som några av ledorden. Frågan är om partiet har kapacitet att bli den politiska ledargestalt som de vill vara. Kommer den socialdemokratiska politik som just nu formas erbjuda ett alternativ till dagens politik som ser ut att ta oss mot sex graders global uppvärmning?
Menar partiet allvar finns det flera frågor som bör – och kan – genomföras under kommande mandatperiod:
- Anta en vision om ett 100 procent förnybart energisystem. Detta är det viktigaste politiska beslutet som krävs för att hantera Sveriges klimatåtaganden, trygga långsiktig energitillförsel och skapa nya jobb.
- Slå fast en avvecklingsplan för de föråldrade och farliga reaktorerna. Den äldsta reaktorn i Sverige är bland de äldsta i världen, 41 år. I snitt inträffar en incident om dagen på svenska kärnkraftverk: de senaste åren har vi både varit nära en härdsmälta på Forsmark och hittat sprängmedel på Ringhals.
- Inled ett program för energieffektivisering och satsningar på förnybar energi för industrin. Endast så säkras 400 000 arbetstillfällen och industrins konkurrenskraft.
- Anta ett mål om en fossilfri fordonsflotta till år 2030
- Inför nettodebitering. Det skapar incitament för människor att producera sin egen el.
- Genomför kraftiga energieffektiviseringar av miljonprogramsområdena. Sverige kan bli till ett internationellt exempel på hur energieffektivisering och upprustning kan skapa både jobb, miljömässig och social hållbarhet.
Detta är politiska frågor som måste lösas, som tangerar flera områden och som kräver en aktiv närings-, arbetsmarknads- och miljöpolitik. De är fullt genomförbara under en mandatperiod. Socialdemokraternas framtidsfokus antyder att det finns en verklig vilja att formulera en långsiktig politik som angriper dessa problem. Framtidskontraktet förmedlar att klimatomställningen är en långsiktig överlevnadsfråga.
Dock saknas fortfarande tydlighet kring när visionen om ett 100 procent förnybart samhälle ska vara införlivad. Bristen på klara ställningstaganden gör att denna energipolitiska inställning har exakt samma problem som regeringens energiöverenskommelse. Dörren lämnas öppen för de fåtal som tror att kärnkraft är grunden för svensk basindustri när det i själva verket är tvärt om. Bara energieffektiviseringar och satsningar på förnybar energi kan säkra basindustrins framtida elbehov, konkurrenskraft och 400 000 arbetstillfällen. För vad händer efter 2020 då nuvarande reaktorer måste tas ur drift? Vattenfall är tydliga med att ett potentiellt investeringsbeslut kommer att dröja, och eftersom det tar minst 10–15 år att bygga en ny reaktor kommer 40 procent av elproduktionen att försvinna innan vi kan se skymten av någon ny reaktor.
Menar Socialdemokraterna allvar med sitt framtidsfokus måste man anta en 100 procent förnybar energivision. Alternativet, att inte klara att hålla den globala uppvärmningen inom två graders ökning, är oacceptabelt. Men omställningen betyder inte att man behöver göra avkall på jobbprioriteringen. Låt den kommande mandatperioden bli ett bevis på att det finns en progressiv inställning till vår tids utmaningar: klimatet och jobben.
Annika Jacobson, chef Greenpeace
Isadora Wronski, klimat- och energifrågor Greenpeace
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.