Vi måste börja arbeta för ett samhälle där ingen dör av drogmissbruk. Människoliv är viktigare än ineffektiv signalpolitik, skriver Lucas Henriksson, styrelseledamot Grön Ungdom Väst och Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom.
Sveriges narkotikarelaterade dödlighet är den näst högsta i Europa. 2014 avled 765 personer på grund av narkotika, vilket är mer än två personer per dag. Inom vilken annan del av samhället som helst hade detta varit 765 dödsfall för många, men i narkotikapolitiken verkar makthavarna se mellan fingrarna.
För Grön Ungdom är detta ett oacceptabelt förhållningssätt. Åtgärder för att motverka förekomsten av droger får aldrig väga tyngre än möjligheten att rädda liv.
Skiljelinjen i narkotikadebatten går mellan de som förespråkar nolltolerans mot narkotika och de som istället vill minimera skadorna som missbruket orsakar. Visionen om ett drogfritt samhälle verkar vid första anblicken logisk: ett land utan narkotika borde också vara en plats utan missbruk. Statistiken visar dock att nolltoleransen orsakar stort mänskligt lidande och är en av huvudorsakerna till Sveriges höga narkotikarelaterade dödlighet.
Att politiken som bygger på hårdare tag inte har fungerat är ingen radikal åsikt. Situationen har blivit så allvarlig att FN har kritiserat Sverige för att inte leva upp till mänskliga rättigheter på grund av uteblivna vårdinsatser inom narkotikaområdet. För oss gröna är det självklart att politik ska bygga på forskning och beprövad erfarenhet. Att hålla kvar vid den linje som bevisligen har lett oss fel vore ett enormt svek mot alla de vars liv vi fortfarande kan rädda.
Ett bra exempel på skademinimering är de så kallade fixrum som införts i Danmark. Konceptet innebär en trygg och ordnad plats där socialarbetare och sjuksköterskor kan informera om hur en säker injektion går till, administrera motgift vid överdoser och så småningom rekommendera avvänjningsprogram. Enligt det danska hälsodepartementet gjordes 355 255 injektioner i landets fixrum från att det första inrättades år 2012 till 2015. Under samma period överdoserade 301 personer. Hittills har ingen avlidit i något av Danmarks fixrum.
I exemplet med fixrum blir skillnaden mellan de som förespråkar hårdare tag respektive skademinimering tydlig. I nolltoleransens Sverige betraktas sådana lösningar ofta som en signal om att det är okej att nyttja droger, men som gröna politiker menar vi att alla förslag som minskar mänskligt lidande är värda att genomföra. Människoliv är viktigare än ineffektiv signalpolitik. Därför vill Grön Ungdom att provverksamhet för fixrum snarast startas i utvalda landsting.
Sveriges narkotikapolitik har misslyckats, men ännu finns det möjlighet till förändring. Genom att utgå från forskning, beprövad erfarenhet och lyckade exempel kan vi börja arbeta för ett samhälle där ingen dör av drogmissbruk. Det är dags att vända ryggen åt signalpolitiken och stå upp för en vård som på allvar räddar liv.
Lucas Henriksson, styrelseledamot Grön Ungdom Väst
Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.