Unionen försöker få till en falsk konflikt mellan sina medlemmars intressen och klimatets när de kritiserar den föreslagna skatten på flygresor, skriver Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.
Förra veckan gick Unionen ut och hyllade regeringens satsning på att göra det billigare att anställa sin första person, men sågade att det ska finansieras genom en skatt på flygresor. Unionen försöker få till en falsk konflikt mellan sina medlemmars intressen och klimatets. Men gissa vad: planetens överlevnad är allas intresse.
Unionen presenterar inga andra lösningar för att politiskt minska flygresor, men skriver att alla själva borde välja att flyga mer sällan. De är inte heller, vad jag vet, ideologiska motståndare av statlig klimatstyrning. Min analys är att de helt enkelt försöker plocka poäng genom att skapa ett vi och dom i klimatfrågan. Det vinner ingen på.
Som tur är är det ingen trend bland svenska fackförbund, tvärtom är många offensiva när det handlar om klimatet. Fackförbundet GS ordförande Per-Olof Sjöö skriver på Dagens Arbete 2015 »I omställning krävs det trygghet. Vad har vi vunnit om vi klarar klimatutmaningen men samtidigt skapar ny fattigdom? För att undvika det måste fackföreningsrörelsen vara på tårna.«
Starka fackförbund fyller en avgörande roll i klimatomställningen.
LO skriver på sin hemsida. »Även om alla tjänar på att minska utsläppen av växthusgaser kommer vissa regioner och sektorer att behöva genomgå en större omställning än andra och därför är det nödvändigt att solidariskt dela på kostnaderna för denna anpassning till klimatvillkoren. Ett ledord för facket är att klimatpolitiken ska präglas av en Rättvis omställning som möjliggör goda arbets- löne och levnadsvillkor.«
Starka fackförbund fyller en avgörande roll i klimatomställningen. Delar av arbetsmarknaden kommer att behöva genomgå stora förändringar, framförallt i industrin, transportsektorn och jordbruket. Här behövs en rejäl grundtrygghet och fackförbund som vågar ge stöd för att omskapa sina sektorer. Annars får några få grupper ta hela smällen.
Om fackförbunden inte är offensiva i klimatarbete är det deras medlemmar som får ta smällen. Solidaritet är den viktigaste ingrediensen i bra klimatpolitik.
Det är också ett förvånande bakåtsträvande från Unionen, som tidigare visat ledarskap och nytänk i hur man kan skapa trygghet i en klimatsmart delningsekonomi.
Konflikten Unionen försöker skapa sätter fingret på något viktigt och väldigt farligt. Om man drar det till sin spets och betraktar klimatet som ett särintresse krattar man manegen för populister som vill prata om att klimat är något som eliten bryr sig om på folkets bekostnad.
Politiken och fackförbunden har ett gemensamt ansvar att inte lämna någon bakom sig när vi ställer om. De flesta är med i klimatkampen redan. För resten är det dags att vakna.
Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.