Det är fullständigt ohållbart att betala mer än hälften av sina studiemedel i hyra. Nu måste politikerna agera och snabbt lösa studenternas akuta bostadskris, skriver Malte Roos, språkrör Gröna Studenter och Nike Halvardsson, styrelseledamot Gröna Studenter.
Enligt en nysläppt rapport från Studentkortet lägger en femtedel av Sveriges studenter mer än 50 procent av sina studiemedel enbart på att betala sin hyra. Det är fullständigt ohållbart.
Ett hållbart studentliv förutsätter att de studerande har en hållbar ekonomisk situation och någonstans att bo.
Så är tyvärr inte fallet för många idag. Bostadsbrist, orimligt höga hyror och stelbenta regler tvingar väldigt många studenter att bo kvar hos sina föräldrar, bo i otrygga upplåtelseformer eller i värsta fall hoppa av sina studier. Det är en situation som samhället inte kan acceptera.
Gröna Studenter kräver därför att styrande politiker på både statlig och kommunal nivå genomför åtgärder för att göra det möjligt för fler studenter att hyra en bostad till en rimlig hyra under sin studieperiod.
Vi föreslår här tre åtgärder som kan förbättra boendesituationen för studenter och andra utsatta grupper på bostadsmarknaden:
- Slopa inkomstkravet för kommunala bostäder
Många kommunala bostadsbolag i Sverige har idag inkomstkrav för att få hyra deras bostäder, det vill säga att hyresgästen måste ha en inkomst som överstiger en viss gräns, ofta runt tre gånger hyran.
Dessa krav stänger ute många studenter och andra grupper med låga eller oförutsägbara inkomster. Resultatet blir istället att dessa tvingas ta osäkra andra- eller tredjehandskontrakt som ofta kan kosta dubbelt eller tre gånger så mycket som de kommunala bostäderna.
Det är en orimlig ordning. Genom att slopa inkomstkravet görs ett stort antal redan existerande bostäder tillgängliga för människor som tidigare inte haft möjlighet att hyra dem, och Gröna Studenter uppmanar därför alla kommuner att göra den här investeringen.
- Inför kompiskontrakt.
Kompiskontrakt innebär att två personer kan gå ihop och hyra en bostad tillsammans, och båda få stå på kontraktet, oavsett vad de har för relation. Om en av parterna säger upp sitt kontrakt, kan den andra fortfarande välja att behålla sin hälft. Kompiskontrakt ger människor möjlighet att dela på hyreskostnader på lika villkor och ger en annan trygghet än delade andrahandsboenden.
Kompiskontrakt har införts i Stockholm med mycket goda resultat. Vi tycker att alla kommunala bostadsbolag borde införa kompiskontrakt som en alternativ upplåtelseform.
Idag kan man inte få bostadsbidrag om man bor som inneboende, trots att hyran ofta är lika hög som i en egen lägenhet.
- Reformera och höj bostadsbidraget.
För många studenter och unga är bostadsbidraget absolut nödvändigt för att man överhuvudtaget ska kunna betala hyran varje månad.
Men idag kan man inte få bostadsbidrag om man bor som inneboende, trots att hyran ofta är lika hög som i en egen lägenhet. Gröna Studenter vill att bostadsbidraget ska göras tillgängligt för inneboende. En generell höjning av bostadsbidraget är också nödvändig för att fler ska ha råd att flytta hemifrån.
De här förslagen skulle, om de genomfördes, göra fler bostäder tillgängliga för studenter och andra utsatta grupper på bostadsmarknaden.
Det tar lång tid att bygga bort en bostadskris, men tills problemet är löst efterlyser vi underlättande åtgärder för dem som lever mitt i den.
Det hållbara studentlivet kräver att man har någonstans att bo, och att man har en stabil ekonomi. Det går inte om hälften av ens inkomst går till att betala hyran. Gröna Studenters förslag skulle göra det hållbara studentlivet möjligt för fler.
Nike Halvardsson är styrelseledamot i Gröna Studenter
Malte Roos är språkrör för Gröna Studenter
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.