Med ett handslag för social dialog tillsammans med en strategi för hållbar export av varor kan det fackliga löftet till Sveriges arbetare också bli ett globalt löfte, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS-facket.
Det fackliga löftet, med insikten i att alla får det bättre om ingen tar en anställning till villkor sämre än de vi kommit överens om, är grunden till det som håller ihop den svenska arbetarklassen.
Fackföreningsrörelsen värvade medlemmar, drev på politikerna för full sysselsättning, tecknade rikstäckande kollektivavtal och byggde en a-kassa för de kamrater som stod utan arbete.
Det var detta som omöjliggjorde lönedumpning och att arbetare ställdes mot arbetare.
En viktig förutsättning för den svenska modellen och det fackliga löftet var att det omfattade alla arbetare inom nationens gränser.
Världen utvecklas allt mer i en global riktning, även om protektionistiska tendenser syns. Arbetare som förr konkurrerade med varandra om jobben inom landsgränser, konkurrerar nu med andra arbetare runt om i hela världen.
Social trygghet och ett gemensamt löfte har motarbetat extrema högerkrafter och främlingsfientlighet förr, och kan göra det igen.
Svenska industriarbetare får höra att deras löner är ett hot mot konkurrenskraften och industrins framtid.
Deras rädsla är det många som vill rida på, högerpolitiker vill göra inskränkningar på strejkrätten, främlingsfientliga partier vill ställa arbetare mot arbetare. Utmaningen som arbetarrörelsen ställs inför är inte på något vis ny. Lösningen känner vi till sedan länge.
Social trygghet och ett gemensamt löfte har motarbetat extrema högerkrafter och främlingsfientlighet förr, och kan göra det igen. Därför är det viktigt att det fackliga löftet som håller ihop Sveriges arbetare också blir ett globalt löfte.
Som jag ser det finns det i dag två naturliga vägar för att nå dit:
1. Stefan Löfvens projekt Global deal, ett globalt handslag mellan stater, arbetstagare och arbetsgivare för mer social dialog, är en viktig komponent i arbetet för ett globalt fackligt löfte. Global deal bygger på den svenska modellen och är ett försök att implementera samförståndsandan och erkännandet av fackföreningar på global nivå.
När GS håller förbundsmöte under tisdagen (13/6) kommer förbundet att anslutas till Global deal.
2. Sverige är en global stormakt vad gäller att exportera trävaror och det finns en möjlighet att i samband med att Sverige exporterar varor, också exportera den svenska modellen.
När GS i morgon håller förbundsmöte kommer förbundet att anslutas till Global deal.
I Sverige lastas varje dag containrar med trävaror på stora fartyg och skeppas runt om i världen. Det är inte bara varor som skeppas, kunskap inom olika områden efterfrågas också i högre utsträckning. Runt om i världen där skogar skövlas utan någon tanke på återplantering börjar man nu vända blickarna mot det svenska skogsbruket.
Stora arealer skog avverkades i Sverige utan återinplantering för 100 år sedan, men ett målmedvetet skogsbruk i kombination med lyckade certifieringssystem har gjort att vi nu har mer skog i Sverige än på länge.
Det finns utrymme inom ramen för nationella skogsprogrammet att formulera en exportstrategi som omfattar skogsråvaror, kunnande i skogsbruk men också det sociala arbetet. Utsattheten är stor både för skogen och skogsarbetaren och här finns ett stort behov av att exportera inte bara en, utan flera svenska modeller.
Att formulera en svensk exportstrategi som tar hänsyn till alla tre hållbarhetsdimensioner, ekologiska, ekonomiska och sociala, skulle bidra till att stärka det svenska varumärket och gynna så väl klimatet som livsvillkoren för världens arbetare.
För att klara omställningen till en mer hållbar värld måste fackföreningsrörelsen inkluderas i högre utsträckning, framförallt i olika exportstrategier.
Därför föreslår GS regeringen att:
- Formulera en exportstrategi inom ramen för nationella skogsprogrammet med fokus på sociala frågor
- Initiera ett nationellt program för industriellt träbyggande som inkluderar en exportstrateg
- Fortsätta satsa på och utveckla Global deal
När arbetare i solidaritet ställer upp för varandra blir en oslagbar kraft.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS
GS är ett fackförbund inom LO och organiserar arbetare inom skogs,- trä- och grafisk bransch.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.