Ingen tidigare regering har satsat så mycket på aktiva rehabiliteringsinsatser som alliansregeringen gör nu. Det skriver Gunnar Axén.
I början av 2000-talet hade Sverige högst sjukfrånvaro i hela världen, trots att vi samtidigt hade en av världens friskaste befolkningar enligt internationella hälsomått. En ohållbar situation, främst för den enskilde men även samhällsekonomiskt. En ohållbar situation som även flertalet socialdemokrater ansåg vara ett stort problem som måste åtgärdas.
En av de viktigaste frågorna för Moderaterna och alliansen när vi tillträdde i oktober 2006 var därför att minska det omfattande utanförskapet. Den som lever i ett ofrivilligt utanförskap drabbas inte sällan av social isolering och förlorat självförtroende, något som i längden kan leda till följdsjukdomar som ångest och depression. Detta understryker betydelsen av aktiva insatser tidigt i en sjukskrivningsprocess.
En god sjukförsäkring måste kombinera bra rehabilitering och tydliga incitament för återgång till arbetsmarknaden. Målet för majoriteten av de människor som hamnar i olika former av ersättningssystem är att få den hjälp de behöver för att, efter förmåga, kunna återgå till arbete och bli självförsörjande.
Ingen tidigare regering har satsat så mycket på aktiva rehabiliteringsinsatser som alliansregeringen gör nu. Sedan maktskiftet 2006 har sjukfrånvaron minskat med 230 000 personer på årsbasis. Människor som under en lång tid befunnit sig i utanförskap får nu hjälp att utifrån sina egna förutsättningar återkomma till arbetsgemenskapen. Varje enskild person som tar ett steg närmare arbetsmarknaden ser vi som en framgång.
Samhället förändras kontinuerligt vilket betyder att även den samhällsbärande politiken måste göra detsamma – vilket resulterade i att sjukförsäkringen reformerades 1 juli 2008. Bland annat så infördes bedömningskriterier av den enskildes arbetsförmåga vid fasta avstämningspunkter under sjukskrivningsprocessen, en bortre tidsgräns för hur länge sjukpenning utbetalas tillika borttagandet av möjligheten att bevilja tidsbegränsad sjukersättning. Allt i syfte att ingen ska glömmas bort i en passiv sjukskrivning utan att få den hjälp man har behov av.
Totalt lägger vi nu årligen tio miljarder kronor mer på förebyggande insatser, företagshälsovård, sjukvård, rehabilitering och andra åtgärder för att hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbete. Vi utvecklar även stödet till arbetsgivare för att underlätta deras insatser för att hjälpa sjukskrivna medarbetares återgång i arbete.
Införandet av rehabiliteringsgarantin innebär att människor som är sjukskrivna, eller riskerar att bli sjukskrivna i någon av de stora diagnosgrupperna, tidigt erbjuds evidensbaserad medicinsk behandling. Dessutom fördjupar Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen sitt samarbete inom den så kallade arbetslivsinriktade rehabiliteringen.
Socialdemokraterna visar återigen att de hellre ser människor fastna i långa passiva sjukskrivningar än hjälper dem tillbaka genom aktiva sjukvårdsinsatser och rehabiliteringsåtgärder. Samtidigt kritiserar de alliansen för ökande sjukskrivningstal. Det är en ekvation som inte går ihop.
Tvärtom måste vi fortsätta utvecklingen av en sjukförsäkring där det naturliga är att människor får hjälp att ta sig tillbaka till arbete, inte hållas kvar i permanent utanförskap.
Gunnar Axén (M), ordförande riksdagens socialförsäkringsutskott
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.