Inte en dag för sent accepterade landstingsalliansen vårt förslag om att öppna en mottagning för män som blivit våldtagna, skriver Håkan Jörnehed (V), landstingsråd i Stockholm.
Antalet män som anmäler att de blivit våldtagna har ökat de senaste åren, inte bara i Stockholm.
Men våldtäkter av män är på många vis något dolt, med ett stort mörkertal och utbredd okunskap. En mottagning för våldtagna män kan därför, förutom att ge akutvård, bringa behövlig kunskap till ett område som präglas av okunskap och fördomar.
Män som våldtagits eller ofredats sexuellt får ofta ett sämre bemötande, trots att de precis som kvinnor behöver bli omhändertagna på rätt sätt. Rådande fördomar om att män är starka och kapabla till motstånd, och alltid är villiga till sex, bidrar till den ihållande föreställningen att män inte kan våldtas. Att frågan är tabu bekräftas i olika onlineforum.
Våldtäkter är alltid vidriga och grymma, oavsett vem som utsätts är det en fråga om grov, våldsam maktutövning. Offer för våldtäkt behöver naturligtvis alltid akutvård, borde för somatiska och psykiska skador.
Män som våldtagits har ofta synnerligen grova kroppsskador, vilket även det nödvändiggör en mottagning för dem.
Av dessa anledningar skrev Vänsterpartiet en motion till landstinget redan i september 2013, om att det i Stockholm måste finnas kompetens att akutvårda även våldtagna män.
Vänsterpartiet hänvisade till övriga nordiska länder, bland annat Danmark, som vid det laget redan hade liknande mottagningar. Landstingsbyråkratins hjul snurrar långsamt. Efter över ett år kom ett mycket tunt och mycket oengagerat svar från hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Den bedömde tyvärr att eftersom så få män våldtas, behövs inte någon inrättning med vård anpassad för män som våldtagits finnas i Stockholms läns vårdutbud. Denna bedömning delade högerpartierna, som sa nej till vårt förslag.
Som tur var ingrep då RSFL. När de började uppvakta politiker i landstinget gjorde alliansen en förvånande men välkommen helomvändning och biföll förslaget.
Därför var det förvånande att alliansen under Pridefestivalen i en debattartikel presenterade förslaget som sitt och utelämnade att RFSL:s ingripande krävdes för att de skulle förstå allvaret i denna fråga.
Efter att beslutet klubbades tog det ett och ett halvt år. Men i dag öppnar äntligen mottagningen, med sju partiers välsignelse.
Så när någon utsätts för det där avskyvärda, finns i Stockholms län nu kompetensen att omhänderta, oavsett om det är en man eller kvinna. Det är glädjande.
Håkan Jörnehed (V), landstingsråd
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.