Spoiler alert! Nej, social dumpning löser inga problem.

För snart ett år sedan skrev jag en text om att antalet barn som berörs av vräkning är på nivåer vi inte sett sedan finanskrisen 2008. I dag visar nya siffror från Kronofogden att antalet verkställda vräkningar som berört barnfamiljer fortsätter öka även under första halvåret 2024, vilket bland annat Dagens Arena rapporterat om.

En avhysning kan bero på flera orsaker. Kriminell verksamhet, vanvård, otillåten andrahandsuthyrning eller störningar. Men det absolut vanligaste skälet till en avhysning är att hyresgästen inte betalat hyran. Det är också just det ekonomiska läget som tros vara orsaken till att vräkningarna fortsätter öka.

Bra kanske någon säger, Nacka har ju bostadsbrist och i Fagersta finns det lediga lägenheter

Förutom en lågkonjunktur som pressat upp arbetslösheten har hyror och mat blivit allt dyrare, medan lönerna inte följt med i samma utveckling. Dessutom har ersättningarna i trygghetssystemen i många fall legat på samma nivå i många, många år.

En avhysning av en hyresgäst är förstås alltid allvarligt, men med barn inblandade blir situationen ännu svårare. Studier visar att barn som är med om en vräkning har högre risk för psykisk ohälsa, får sämre skolresultat och att traumat kan påverka dem under hela livet. För socialtjänsten och kommunen innebär en avhysning också en stor utmaning. Att snabbt kunna erbjuda ett boende till en hel familj, särskilt om kommunen inte har något eget allmännyttigt bostadsbolag, är förstås inte utan svårigheter.

Här har flera storstadsnära kommuner hittat en finurlig lösning, så kallad social dumpning. Social dumpning går ut på att en (ofta rik) kommun som till exempel Nacka har en familj med bostads- och försörjningssvårigheter. I stället för att inleda ett arbete med att försöka lösa situationen inom kommunen, med bostad och hjälp att komma i arbete, “dumpas” familjen i en annan kommun. Man ordnar en bostad i en ofta redan ansträngd kommun, som Fagersta, Filipstad eller Sandviken, får dem skrivna där och avslutar sedan ärendet.

Bra kanske någon säger, Nacka har ju bostadsbrist och i Fagersta finns det lediga lägenheter.

Tre kommentarer på det. För det första ska inte kommuner kunna välja vilka medborgare de vill ansvara för. Självklart kommer skattesatsen i Nacka kunna vara lägre om alla deras invånare har trygga anställningar och höga löner. För det andra innebär flytten att den nya kommunen får ta över eventuella kostnader för försörjningsstöd, vilket är tufft i kommuner som redan har begränsade resurser och höga skattesatser. För det tredje innebär många tillgängliga bostäder ofta desto sämre arbetsmöjligheter, och arbetslöshet är som bekant ingen bra väg om man vill få människor etablerade i samhället.

Vad ska man göra då? Börja med att återuppta den statliga utredningen om social dumpning som lades ner innan jul. Sen känns ett nytt – rättvist – utjämningssystem för kommunalskatterna på sin plats. Det är också dags att höja ersättningarna i våra trygghetssystem. Ska brytpunkten för statlig skatt vara indexerad borde barnbidraget också vara det.