ledare Kamala Harris har lyft frågor om offentlig sjukvård, höjda löner och starka fack. Men hon har också varit tuff i frågor som rör brott och straff.
Aldrig trodde jag att jag skulle skriva en text där både Kamala Harris och Irene Svenonius nämns. Men den dagen är här.
Men låt oss först börja i det jubel som i fredags spred sig på gatorna i USA. Fyra år med Donald Trump har för många varit en lång mardröm som man nu äntligen kan vakna upp ur, kallsvettig och skakig. Trump förlorade. Även om han fortfarande har tid på sig att ställa till stora problem, heter nästa president Joe Biden och är demokrat. Det är en lättnad, för oss alla.
Ge det tre år, sen kommer Harris att ta över.
Man kanske inte är euforisk över Biden, man är lättad över att bli av med Trump. Desto mer eufori är det kring den nyvalda vicepresidenten Kamala Harris. Och det är inte så konstigt. Harris är med stor sannolikhet USA:s nästa president. Biden hade uppdraget att vinna över Trump. Nu har han gjort det, och ska så gott det går försöka ena landet, styra upp coronakrisen och se till att landet inte hamnar i en djupare ekonomisk kris. Ge det tre år, sen kommer Harris att ta över.
Harris har krossat ett rejält glastak. Hon är den första kvinnan på posten, dessutom svart och dotter till två invandrade amerikaner. Som liten bussades hon från Oakland till Berkeley för att gå i en välmående skola där nästan alla var vita. Därefter studerade hon juridik och arbetade flera år som statsåklagare i Kalifornien. Hon har en intressant berättelse att berätta och representation är viktigt.
Men samtidigt, om vi ska vara krassa – Sarah Palin hade kunnat vara den som krossade det glastaket och då hade det varit tack och hej för allt vad jämställdhet heter. Missförstå mig rätt: det är enormt stort att glastaket äntligen är krossat. Men det är stort för att det krossats av en kvinna som vill göra USA till ett mer jämlikt och jämställt land. Till skillnad från Sarah Palin alltså.
Harris har en intressant politisk profil. Även om hon inte tillhör de mest vänsterorienterade demokraterna har hon varit med och tagit partiet flera viktiga steg åt vänster. Harris har exempelvis lyft frågor om offentlig sjukvård för alla, höjda löner så att alla ska kunna leva på sin inkomst, samt att stärka fackföreningsrörelsen. Men hon har också varit tuff i frågor som rör brott och straff, särskild i sin roll som statsåklagare. Hon är tuff och progressiv, helt enkelt.
Trumps kampanj framställer Harris som en galen socialist. Men det är inte bara republikanska politiker på andra sidan Atlanten som är oroliga. När det stod klart att Biden vunnit valet twittrade Irene Svenonius, det moderata finansregionrådet i Region Stockholm att hon gläds åt att Trump är borta, men, tillägger hon:
Må nu republikanerna ta senaten och huset, så inte politiken går fööör åt vänster.
I USA:s sjukvårdssystem får ojämlikheten dödliga konsekvenser. Patienter dör i onödan samtidigt som landet spenderar nästan dubbelt så mycket pengar på sjukvård som andra jämförbara länder. I samma land får medborgare helt absurda sjukhusräkningar. Vård ges efter plånbok och inte efter behov. Biden och Harris har gått till val på att i grunden förändra detta, bland annat genom att ge alla amerikaner möjlighet att kunna välja offentlig sjukvård. Men det kanske är för radikalt för Svenonius? Vad är det man är så rädd för? Att det djupt ojämlika USA kanske blir lite mindre ojämlikt? Att USA kan fortsätta vara med i kampen mot klimatkrisen? Att alla, oavsett plånbok, ska få tillgång till vård?
USA är ett splittrat land, det visar inte minst valresultatet. Trump är bortröstad men hans idéer lever kvar. Och även om det jublas på många gator, är en stor del av befolkningen bestörta och vägrar acceptera valresultatet. Många av hans anhängare kommer fortsättningsvis att betrakta Trump som en frälsare. Att bekämpa Trump är mer än att få bort honom som president. Grogrunden för dessa politiska strömningar måste bort. Det kommer att vara Biden och Harris viktigaste uppgift.
Att Harris är kvinna är stort. Enormt. Men att hon dessutom är progressiv gör det ännu större.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.