Ledare Men positionsförändringen beror ju egentligen inte på att hon ändrat sig.

Kamala Harris har gett sin första intervju som presidentkandidat, och verkar ha klarat sig relativt väl.

Lugn och stabil om än lite svävande, men det kommer många undan med, så det är inte något som kommer sänka henne.

Den svåraste frågan tycks ha varit varför hon ändrat uppfattning, framför allt om några avgörande migrationsfrågor och om så kallad fracking, alltså att utvinna olja ur skiffer.

Förr var hon emot fracking och för att avkriminalisera illegala gränspassager.

Nu vill hon se fortsatt fracking och vill att gränspassagerna ska hanteras med hårdhandskarna.

Väldigt många väljare i några delstater, som kommer bli viktiga i valet i november, arbetar inom fracking-industrin och vill inte förlora jobben

På ett plan borde det inte alls vara svårt att motivera att man ändrat sig. Människor ändrar sig hela tiden. Verkligheten förändras. Nya fakta kommer in i bilden. Argument slipas och påverkar.

Det vore underligt, till och med farligt om alla människor hela livet höll fast vid exakt samma åsikter och slutsatser.

Hur skulle det då vara möjligt med utveckling?

På ett annat plan är det förstås nästan omöjligt för Kamala Harris att förklara just de här positionsförändringarna, eftersom de inte alls beror på att hon ändrat uppfattning, utan på att hon vill vinna valet.

Väldigt många väljare är oroade över migrationen och vill att politikerna tar kontrollen över den, inte minskar samma kontroll.

Och väldigt många väljare i några delstater, som kommer bli viktiga i valet i november, arbetar inom fracking-industrin och vill inte förlora jobben.

Alltså måste Harris ändra sig.

Det är klassisk triangulering. Ta bort vissa frågor från dagordningen genom att köpa motståndarnas ståndpunkter, så debatten kan handla om områden som gynnas den egna sidan. Lite samma som Socialdemokraterna nu ägnar sig åt på migrationsområdet.

Det är alltid lite svårare att förklara.

Å andra sidan, vad är alternativet i ett skarpt läge, då själva makten står på spel?

Trump eller Harris?

Det går att förstå att den frågan överskuggar andra, viktiga men inte lika definierande, frågor i amerikansk politik just nu.