Den svenska regeringen bör arbeta mer aktivt för att få till stånd internationella regelverk som sätter stopp för skatteflykten till skatteparadisen, skriver Forum Syd.
Nu pågår Tax Solidarity Week i tolv europeiska länder för att uppmärksamma problemen med den globala kapital-och skatteflykten. Forum Syd anser att det finns mycket kvar att göra för den svenska regeringen om man på allvar vill bidra till att hejda skatteflykten från utvecklingsländerna.
Den olovliga kapitalflykten i världen är ett gigantiskt utvecklingshinder för fattiga länder. Forskningsinstitutet Global Financial Integrity i Washington uppskattar att utvecklingsländerna varje år förlorar minst 1 200 miljarder dollar. Denna hisnande summa kan jämföras med det globala biståndet som bara är en tiondel av kapitalflykten. För varje satsad biståndskrona försvinner alltså nästan 10 kronor ut i kapital-och skatteflykt.
Varje land behöver stabila skattebaser eftersom skatteintäkter är nödvändiga för utveckling. Samtidigt är skatterna ett konkurrensmedel mellan länder och företag drar nytta av såväl skattefördelar som luckor i nationella och internationella skattesystem för att slippa betala skatt. Ibland lagligt, ibland olagligt. Företagens skatteflykt utgör så mycket som cirka 60 procent av den totala kapitalflykten.
Frågan om var och hur mycket multinationella företagskoncerner ska betala i skatt är högt uppe på den internationella agendan. Frågan diskuterades på G20 mötet som hölls i Sankt Petersburg i september i år. Tillsammans uttalade G20-länderna att de är beredda att vidta åtgärder för att komma tillrätta med skatteflykten.
I EU behandlas nu flera förslag som kan bidra till att öka företagens transparens och hejda skatteflykten. Det handlar om att förstärka och utöka kraven på land-för land-rapportering och krav på offentliga register över företags verkliga ägare.
Storbritanniens premiärminister David Cameron deklarerade i slutet av oktober att Storbritannien ska inrätta ett offentligt ägarregister över vilka som har den reella kontrollen över företagen som är registrerade i landet. Detta för att försvåra skatteflykt och kriminell verksamhet. En stark signal till övriga europeiska regeringar inför kommande förhandlingar.
Den svenska regeringen agerar dock inte lika kraftfullt. Man har varit restriktiv i att kommunicera vilka förhandlingspositioner man intagit eller vilka frågor man aktivt drivit eller driver i EU-förhandlingarna. Angående den högaktuella frågan om offentliga register över företags verkliga ägare, är den svenska regeringens hållning att de stödjer initiativ för ökad transparens vad det gäller de verkliga ägarna till företag men att konkreta åtgärder för att uppnå detta ska lämnas till nationella myndigheter att besluta om och utformade.
Denna hållning bidrar inte till att öppna upp de europeiska skatteparadisen och vi uppmanar den svenska regeringen att tänka om inför EU-toppmötet 19-20 december .
Sverige bör aktivt verka för:
* Krav på fullständig land – för –land-rapportering som gäller alla sektorer, inte bara utvinningsindustrin. Företag måste redovisa mer finansiell information i varje land de är verksamma för att länderna ska kunna göra en rimlig bedömning hur mycket skatt som företagen är skyldiga att betala.
* Automatiskt informationsutbyte mellan alla länder och skatteparadis.
* Nya internationella regelverk som sätter stopp för skatteflykten till skatteparadisen. Utvecklingsländerna måste inkluderas i utformningen. Därför bör FN:s skattekommitté ges politiskt mandat och resurser så att frågorna kan hanteras i ett forum där också utvecklingsländerna har en röst och kan delta på lika villkor.
* Att det inom ramen för EU-samarbetet upprättas offentliga nationella register över vilka de verkliga ägarna till företag som finns i landet är. På så sätt ges olika länders myndigheter, medborgare, civilsamhällensorganisationer och media möjlighet att granska bolagsstrukturer och vilka som i slutändan gynnas..
Världens länder måste börja agera tillsammans för att bekämpa den internationella kapital- och skatteflykten. Ett globalt problem kräver en global lösning. Att komma tillrätta med problemet måste vara en prioritering för varje regering då samhällen världen över berövas de skatteintäkter de rätteligen borde ha. För de europeiska länderna finns det till att börja med mycket att göra på hemmaplan. Det är hög tid att ändra på de ineffektiva strukturer som tillåter företag att utnyttja systemen på utvecklingsländernas bekostnad. Flera förslag ligger redan på förhandlingsbordet för EU:s stats och regeringschefer, vi hoppas att den svenska regeringen agerar för överenskommelser som ger positiva resultat också för världens utvecklingsländer.
Sten Rylander
Ordförande Forum Syd
Annica Sohlström
Generalsekreterare Forum Syd
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.