Helene Öberg oppositionslandstingsråd (MP) oroas över att alliansen inte tar sjukvårdspersonalens arbetsmiljö på allvar. Hon vittnar om akuta arbetsmiljöproblem och vill se satsningar i stället för besparingar på en sjukvård i kris.
Att det år efter år blir samma problem med bemanningen på Stockholms sjukhus är bara ett exempel på hur personalbristen blir ett arbetsmiljöproblem bland sjukvårdspersonalen. Anna Starbrinks (FP) uttalanden i Dagens Arena om vilka problem som finns med arbetsmiljön är en tydlig bekräftelse på varför det ser ut som det gör.
I mitt arbete som oppositionslandstingsråd för Miljöpartiet har jag pratat med så många sjuksköterskor som är uppriktigt ledsna över att de inte hinner ge patienterna omvårdnad. Medarbetare vittnar om att de inte hinner äta lunch och har ont i magen av rädsla för att göra fel då stressen är så stor. Ambulanspersonal vill jobba på sommaren men får inte för att man väljer att ställa ambulansbilar på sommaren.
När stressen är stor och beslut måste fattas utan att det finns tid för eftertanke ökar risken att personalen begår fel, fel som drabbar patienterna. Vårdskador är ett stort problem som allianspolitikerna i Stockholms läns landsting inte över huvud taget lyfter eller gör något åt.
När Anna Starbrink hävdar att det inte finns en underbemanning på våra sjukhus blir jag både förvånad och bekymrad. Anställda som inte hinner gå på toaletten och en underbemanning som gör att man tvingas ta in hyrsjuksköterskor dagligen för att över huvud taget klara av det dagliga arbetet är en tydlig bekräftelse på att arbetsmiljön är under all kritik. Liksom att medarbetare flyr landstinget för att jobba där arbetsförhållandena är bättre.
År 2013 kostade hyrsjuksköterskor landstinget 112 miljoner kronor. Det är en ökning med 73 procent från 65 miljoner 2009. Dessa pengar skulle kunna användas för att skapa en bättre arbetsmiljö för de som är lojala och trots en tuff arbetsmiljö fortsätter att vara anställd hos landstinget. Det vi betalar till bemanningsföretagen skulle till exempel räcka för att anställa över 200 egna sjuksköterskor.
Enligt en ny undersökning från Vårdförbundet om hur det ser ut med sommarbemanningen på sjukhusen i Sverige ligger Stockholm i botten. Det är en alarmerande situation som man löser med överbeläggningar, att skjuta på semestrar och att låta personalen jobba övertid. Det här går inte längre.
Nu måste den som är ansvarig för sjukvården i Stockholms läns landsting börja ta sitt ansvar och planera för att det blir sommar varje år och det kan inte komma som en överraskning.
För att få sjukvårdspersonal på sommaren måste landstinget vara en attraktiv arbetsplats. Miljöpartiet vill därför höja lönerna och göra det lönsamt sig att fortbilda sig inom yrket. Sjuksköterskor som vill specialisera sig får i dag ta tjänstledigt och finansiera sin utbildning själva. När de sedan kommer tillbaka med ny kompetens är lönehöjningen ytterst marginell. Miljöpartiet vill höja lönerna för både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor och ta bort de sparkrav på två procent som alliansregeringen lagt på Stockholms sjukhus.
Om landstinget blir en arbetsplats som visar att de månar om sina anställda kommer det att finnas sådana marginaler att det går att få ihop sommarschemat med hjälp av både den vanliga och nyutexaminerad personal.
Ingen kan i sin vildaste fantasi säga att akut brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor är att ha gjort jobbet med att ansvara för sjukvårdspolitiken bra. Det är dags att den som vill lyssna och verkligen ta ansvaret får göra det i september och det vill vi i Miljöpartiet göra.
Helene Öberg, oppositionslandstingsråd i Stockholms län
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.