Nyliberalismen har gift sig med nyhögern.

Henrik Jönsson är något av en temperaturmätare på det politiska tillståndet i Sverige år 2024. Han gjorde sig ett namn på Youtube och plötsligt är han inbjuden i alla möjliga sammanhang.

Han är ett slags underhållare i en ny medial värld. Ett tag hoppade han till och med in som programledare i SVT. Han gick upp i ringen och mötte Daniel Suhonen, där programledarna skulle komma från var sin av de politiska flankerna i svensk politik.

Ja, Jönsson har gjort en snabb karriär. Han är också tidstypisk. Dagens höger har ett grandiost självförtroende. Viljan att skapa uppmärksamhet och konfrontation har hämtats från den amerikanska högern. Det är högljutt och vinklat. Udden riktas mot skatter, mot staten, mot public service och förstås mot invandringen. Samtidigt är Henrik Jönsson lite unik. Han låter lite som en gammal moderat. Och han klär sig på ett sätt som nog till och med faller Björn Tarras-Wahlberg i smaken (se SVT:s ”Riddaren på Strandvägen”). Och han har goda kontakter, med näringslivets opinionsbildningsmaskin och med ledande borgerliga politiker.

Samarbetar med tankesmedja

Han fick förstås en hel del uppmärksamhet när Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i en intervju anklagade Henrik Jönsson för att syssla med desinformation. Man kan ifrågasätta om det var en klok politisk prioritering att ge Henrik Jönsson gratisreklam av detta slag. Men hon ställde också frågan ”vem finansierar honom?”. Något hon fick hård kritik för. Jönsson själv hävdar att hans mediesatsning finansieras genom crowdfunding.

Men faktum är att han gör ett av sina program ”100 % med Henrik Jönsson” i samarbete med tankesmedjan Environment and Public Health Institute (EPHI). Det framgår inte av hemsidan vilka som konkret finansierar tankesmedjan. Det har funnits uppgifter om att Svenskt Näringslivs stiftelse Fritt Näringsliv (som bland annat driver Timbro) åtminstone delvis finansierar EPHI. Det har också förekommit uppgifter om att EPHI ”drivs av” Fritt Näringsliv. Det finns i varje fall personkopplingar, EPHI:s vd Marie Söderqvist sitter även i styrelsen för Fritt Näringsliv.

Nu har Henrik Jönsson åter hamnat i skottgluggen. Han har ju särskilt skjutit in sina infall och utfall mot public service. Jönssons kritik har gått ut på att public service inte är objektivt utan lutar starkt åt vänster.

I Anders Holmbergs intervju i SVT:s ”30 minuter” kläs några av Henrik Jönssons filminlägg av mycket effektivt. Bland annat ett inslag från 2016 i SVT blir i Henrik Jönssons klippning en tendentiös kritik mot Trump. Men när 30 minuter spelar upp hela inslaget är det precis tvärtom.

Det Henrik Jönsson beskriver som SVT:s bild av Donald Trump är i själva verket en beskrivning av en kritik som existerar om att han är rasist och sexist. Det är alltså fråga om en redogörelse av vad Trumps kritiker säger, inte ett ställningstagande för kritiken. Och sedan övergår SVT:s inslag till att kritiken bortser från att Trump gett många missnöjda en röst.

Fake News

Henrik Jönsson ger alltså en helt felaktig bild av vad inslaget i SVT handlade om. Det är fake news. Varken mer eller mindre. Anders Holmberg lyckades visa att Henrik Jönssons kritik mot SVT är missvisande och djupt ohederlig, inte bara just vinklad utan i det här fallet också osann.

I den här genren är Henrik Jönsson förstås bara en av flera aktörer. Men till skillnad från en del andra har Henrik Jönsson uppbackning från det borgerliga etablissemanget. Och det handlar inte bara om samarbetet med en av näringslivets tankesmedjor. Ulf Kristersson har låtit sig intervjuas av Henrik Jönsson. Man kan säga att statsministern därigenom stänkt vigvatten och legitimerat Jönssons medieprogram på Youtube. Även justitieminister Gunnar Strömmer har varit där. Och finansminister Elisabeth Svantesson. Behöver jag lägga till att Jimmie Åkesson gett Henrik Jönsson av sin partiledartid? Jan Emanuel och Sara Skyttedal flög i helikopter till Jönsson för att lansera Folklistan. Vissa politiker verkar stå i kö för att sitta i Henrik Jönssons soffa. Det är Sverige i dag.

Libertarian

Han har en annan stil än många av de andra i den mediala högersfären. Han är ju ”företagare” och har drivit företaget Divine Robot Limited i London, som bland annat utvecklat virtual reality-simuleringar.

Och han klär sig som sagt, och låter, som en gammal moderat eller en greve från anno dazumal. Han är välklädd och proper. Han besitter en självsäkerhet som Muf:arna skaffade sig redan på 1970-talet. Man kan känna igen kritiken mot hela den där sossestaten och att SVT borde bantas om inte läggas ned helt och hållet. Men han ger ett väluppfostrat intryck. Och kläderna gör ju borgaren.

Och så är han libertarian. Det vill säga vill ha en minimal stat, en så kallad nattväktarstat. Det är ett tankegods som varit i påse innan det hamnade i Henrik Jönssons tv-program. Summa summarum är det kanske just därför lätt även för moderater att gilla hans projekt. Medan man är skeptisk till ett och annat i den konservativa högerpopulistiska miljön.

Högerns två grenar ihopgifta

Men nyliberalerna eller libertarianerna har ju ingått en allians med de högerkonservativa. I den amerikanska högern har det libertarianska gifts ihop med en nationalkonservativ agenda. De kan tyckas vara varandras motsatser. Men de har en gemensam fiende. Och fiendens fiender kan ibland bli varandras vänner. Och fienden är sossarna och hela arbetarrörelsen och förstås det föregivet liberal-marxistisk-gröna vänsteretablissemanget. Den alliansen är den bärande axeln i Tidösamarbetet. Den nyliberala högern får sänkta skatter och en mindre stat. Den konservativa högern får en stark och repressiv stat som stryper stödet till det civila samhället.

Det är i detta mönster och i detta politiska sammanhang vi måste placera in Henrik Jönsson. Han är en produkt av det. Han är en del av det. Och alla vi andra behöver hitta vägar att motverka fake news och alla andra dåliga nyheter.