Sverige ska vara drivande för ökad öppenhet förs in i den internationella skatterätten. Det är nödvändigt att OECD tillsammans med EU nu driver agendan framåt, skriver Henrik von Sydow (M).
I dag besöker en delegation från riksdagens skatteutskott OECD för överläggningar om organisationens arbete mot internationell skatteflykt. OECD har uppdraget av G20-länderna att ta fram en handlingsplan för att förhindra att multinationella företags aktiviteter leder till att de nationella skattebaserna urholkas.
Dagens överläggning i Paris sker i ett spännande sammanhang. Det finns en ny internationell beslutsamhet att utveckla och effektivisera det internationella samarbetet för att motverka skatteundandragande. Efter finanskris och stor uppmärksamhet kring bolag som Starbucks och Googles skatteupplägg finns det momentum att nu stänga luckor, täppa till kryphål och öppna för en bättre och mer rättvis internationell konkurrens.
Sverige är ett liten öppet exportberoende ekonomi, med flera internationellt verksamma företag som exporterar till stora exportmarknader. För både jobb, konkurrenskraft och välfärd är det centralt att skydda den svenska bolagsskattebasen i en allt mer globaliserad ekonomi. För det krävs en väl fungerande internationell beskattningsrätt och en väl fungerande konkurrens som bidrar till stabila nationella skattebaser som finansierar vår gemensamma offentliga sektor.
Internationella medier diskuteras återkommande exempel på hur skillnader i nationella skattesystem och skattelagstiftning nyttjas så att multinationella koncerner – Google, Starbucks, Facebook – betalar mindre skatt än vad lagstiftaren avsett. Några av de mest uppmärksammade namnges efter nationell skattelagstiftning, vi talar om dutch sandwich eller dubbel irish, vilket bygger på vinstförflyttningar ut ur länder som minskar skattebasen.
Just arbetet att motverka skatteundandragande har internationell skatteflykt har haft en hög prioritering i riksdagens skatteutskott. Det är viktigt att OECD:s så kallade BEPS-projekt – Base erosion profit shifting – nu medför förslag som minskar möjligheterna till internationell gränsöverskridande skatteplanering och undviker såväl dubbelbeskattning som dubbel icke-beskattning. Internationella skatteregler måste bli klarare, tydligare och öka förutsägbarheten, även om det betyder mindre möjligheter till lägre beskattning. Tydligare och enklare regler ger effektivare beskattning och färre processer i domstol.
Det är viktigt att både välkomna och driva debatten om ökad tydlighet och transparens i den finansiella informationen om multinationella bolagens totala skattebetalningar – total tax contribution – till offentlig sektor per land. Det är positivt att frågan om land för land-rapportering nu prövas av OECD. Land-för-landrapportering kan vara ett verktyg för att upptäcka internationell skatteflykt genom att synliggöra att företag med stor försäljningsverksamhet i landet inte betalat någon skatt där.
Sverige ska vara drivande för ökad öppenhet förs in i den internationella skatterätten. Skatteundandragande sätter konkurrens ur spel och sätter press uppåt på skattetrycket för alla bolag som gör rätt för sig. Det är nödvändigt att OECD tillsammans med EU nu driver agendan framåt mot internationell skatteflykt och för konkurrensneutralitet och rättvis beskattning.
Det är viktigt med ett utbyggt och reviderat sparandedirektiv i EU, förbättra möjligheter till automatiskt informationsutbyte mellan länder samtidigt som Sverige fortsätter jobba för att förbättra det svenska avtalsnätet, med mer av transparens och öppenhet, till exempel med Hong Kong. Det ska inte finnas några säkra hamnar för internationell skatteflykt.
Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.