fredagskrönika För ett parti som säger att valet är en folkomröstning om välfärden räcker det sannolikt inte att säga nej till de borgerligas skattesänkningar. Väljarna vill höra S och Stefan Löfven tala om hur det ska gå till, skriver Anders Jonsson.
En sak är säker inför valet om några veckor. Det kommer att bli svårt att bilda regering efter valet.mDet vet alla nu.
Därför vore det tacknämligt om medier och politiker nu istället får frågan om vem som ska ta vem ägnade den tid som är kvar fram till den 9 september åt att tala om vad man själv vill i sak och bemöta de andra partiernas förslag.
Då får väljarna en ordentlig möjlighet att fatta ett rationellt beslut utifrån sina värderingar och det blir faktiskt lättare att få till politiska uppgörelser efter valet.
För en framgångsrik förhandling krävs att parterna vet vad de vill, att ståndpunkterna är tydliga och en kompromissvilja. De två första faktorerna kan med fördel redovisas före valet, sedan beror förmodligen respektive partis vilja att göra upp efter valet på resultatet.
Något eller några kanske inte ens är kvar i riksdagen då.
Vilka möjligheter som finns att skapa politiska majoriteter efter valet är omöjligt att säga så länge inget parti säger sig vilja ha ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna.
Därför var det befriande att höra statsminister Stefan Löfven i ekots partiledarutfrågning säga att han inte vill laborera med olika regeringskonstellationer innan valet.
Väljarna utslag i valet måste respekteras enligt Löfven och när de avgjort partiernas styrka så får arbetet med att bilda majoritet i riksdagen, antingen i form av fastare samarbeten eller i enskilda sakfrågor ta vid. I de flesta andra västerländska demokratier är det så det normalt sett går till. Sveriges fokus på regeringsfrågan i valrörelserna är ett undantag.
Så långt går det att förstå Stefan Löfvens och socialdemokraternas strategi. I ett läge när lockropen till Centern och Liberalerna inte fått något gensvar är det lika bra att försöka lägga regeringsfrågan på hyllan.
Men därefter är det svårare att hänga med i S valrörelse så här långt. Ska Socialdemokraterna vända den nedåtgående trenden i opinionen och få ett någorlunda hyggligt förhandlingsläge efter valet krävs en helt annan tydlighet och konkretion än hittills. Det räcker inte att Stefan Löfven i allmänna termer säger att S står för full sysselsättning, en välfärd som fungerar, ett Sverige som håller ihop och rättvisa.
.Ett konkret program för hur S vill hantera de kommande tio åren skulle konkretisera välfärdsdiskussionen.
I ett läge där S inte kommer att få bestämma själva är det inte hederligt att lova x antal fler lärare och sjuksköterskor. Men man kan tala om vad man skulle vilja genomföra konkret om man fick bestämma själv.
Ett konkret program för hur S vill hantera de kommande tio åren när antalet yrkesverksamma kommer att öka med 400 000 samtidigt som antalet yngre och äldre ökar med mer än 700 000 skulle konkretisera välfärdsdiskussionen.
Skolverkets senaste prognos visar att det kommer att saknas omkring 80 000 lärare i Sverige år 2031,
Bristen är särskilt stor i matematik och NO med allt vad det kan innebära för Sveriges framtida konkurrenskraft. Det är brist på specialistutbildade sjuksköterskor och förskollärare. Det behövs byggas mer än 1000 nya skolor och förskolor fram till 2021 plus pengar till nya sjukhus och VA-system som håller på att rasa ihop enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
SKL har kommit fram till att det behövs 50 miljarder till i statsbidrag till kommuner och landsting nästa mandatperiod, Konjunkturinstitutet har landat i 70 miljarder.
För ett parti som säger att valet är en folkomröstning om välfärden räcker det sannolikt inte att säga nej till de borgerligas skattesänkningar. Väljarna vill nog höra S och Stefan Löfven konkret tala om hur det ska gå till.
Kanske det vore värt att göra som i valrörelsen 1994. Då lade Ingvar Carlsson och Göran Persson fram ett valmanifest med en konkret budgetbilaga. Vill S-ledningen toppa det med något nytt och omskakande kan man lansera något i stil med maxtaxan på dagis i valrörelsen 1998.
Det ska bli spännande att se om det finns någon kreativitet kvar i kanslihuset Rosenbad och i partihögkvarteret på Sveavägen 68 de kommande veckorna. Om inte kommer S att gå mot ännu ett historiskt nederlag och en usel förhandlingsposition efter valet.
Anders Jonsson har lång erfarenhet av att bevaka politik och ekonomi.och har tidigare bland annat varit inrikeschef på SR Ekot.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.