Höstbudget Studiebidraget för Sveriges gymnasieelever har inte höjts sedan 2006. I dagens penningvärde får eleverna 107 kr mindre per månad. Det är dags för en höjning, skriver Lina Hultqvist, ordförande Sveriges elevkårer och SSU-ordförande Philip Botström.
På onsdag presenterar Finansminister Magdalena Andersson (S) mandatperiodens sista statsbudget.
SSU och Sveriges Elevkårer tycker att det är på tiden att höja studiebidraget för landets gymnasieelever. Därför kräver vi att budgeten innehåller höjt studiebidrag med minst 100 kr per månad.
Regeringen aviserade för några veckor sen att studiemedlet för eftergymnasial utbildning kommer höjas med 300 kr per månad från och med nästa år. Det är ett efterlängtat besked till Sveriges studenter som kommer göra deras ekonomiska tillvaro lite bättre. Men vi vill att samma efterlängtade besked även ska ges till Sveriges gymnasieelever.
Studiebidraget har inte förändrats sedan 2006 då det sattes till dagens nivå på 1050 kr per månad. Sedan dess har inflationen ätit upp pengarnas värde och elever får i dagens penningvärde 107 kronor mindre per månad jämfört med 2006. Regeringen bör därför höja studiebidraget till en nivå så att det åtminstone kompenserar för inflationen och tar höjd för den framtida kostnadsutvecklingen.
För de flesta tonåringar är studiebidraget de första pengarna som är ens egna. Att själv bestämma vad man ska lägga pengarna på är en enorm frihetskänsla. Att studera på gymnasiet är ett heltidsjobb som innebär skolgång från tidig morgon till sen eftermiddag.
Det är allt mer vanligt att gymnasieelever har ett extrajobb vid sidan av skolan, det är naturligtvis positivt för att få arbetslivserfarenhet. Men det ska inte vara nödvändigt för att klara sitt uppehälle och inte ersätta studierna.
Pressen och stressen på unga i gymnasieåldern ökar allt mer och det hänger ihop med de höga förväntningarna på dagens ungdomsgeneration.
Pressen och stressen på unga i gymnasieåldern ökar allt mer och det hänger ihop med de höga förväntningarna på dagens ungdomsgeneration. Saker som ibland tas för givna: surf på mobilen, att kolla på Netflix-serier eller gå på konsert är inte en självklarhet för alla.
För gymnasieelever beror oftast den ekonomiska tryggheten på ens föräldrars ekonomiska förutsättningar. Att höja studiebidraget skulle därför öka ungdomarnas ekonomiska självständighet. Ingen ung gymnasieelev ska behöva känna ekonomisk oro.
Svensk ekonomi går bättre än någonsin. SSU och Sveriges Elevkårer hoppas därför att regeringen ser gymnasieelevers situation. Studiebidraget har inte höjts på ett decennium, det är därför hög tid att gymnasieelevers ekonomiska trygghet ökar.
Lina Hultqvist är ordförande Sveriges elevkårer
Philip Botström är förbundsordförande SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.