ledare Valet i Wien är ett av de första större valen som genomförs sedan europeiska samhällen drabbades av coronaviruset. Enligt det preliminära valresultatet är socialdemokraterna valets segrare.
De röd-gröna partierna gick starkt framåt i borgmästarvalet i Österrikes huvudstad Wien.
Vallokalerna stängde på söndagskvällen efter en valrörelse i pandemins skugga. I Wien är valrörelse ballonger, gratispennor – och massor av billig öl i plastglas. Att klara av att häva ett oändligt antal öl (eller åtminstone se ut som om man gör det) är en del av arbetsbeskrivningen för en österrikisk politiker. Den här valrörelsen bjöd på färre ölbänkar, även om särskilt högerradikala FPÖ höll fast vid detta smörjmedel i kampen om väljarna. Trots snabbt ökande smittspridning i Wien.
Enligt det preliminära valresultatet är socialdemokraterna valets segrare: SPÖ blev valets största parti, och ökade dessutom med två procentenheter. Men många socialdemokrater hade hoppats på mer. Inte minst eftersom förra valets huvudkonkurrent FPÖ mist sin tidigare så populäre partiledare HC Strache, som tvingades lämna sitt parti efter en rad skandaler. FPÖ blev också valets största förlorare, de backade med över 20 procentenheter, från över 30 % i förra valet till 7,7 % nu. HC Straches nya parti lyckades inte komma över spärren till kommunfullmäktige.
Men SPÖ lyckades dåligt med att fånga upp tidigare FPÖ-väljare, vad det verkar. SPÖ ökade bara med 2,5 procentenheter, från 39,6 till 42,1. De gröna ökade ungefär lika mycket. Konservativa ÖVP, som sitter i regering tillsammans med De Gröna, ökade med drygt 9 procentenheter från sitt historiskt usla resultat för fem år sedan.
De unga, som redan börjat kallas Greta-generationen, röstar grönt.
Enligt österrikiska public service TV ORF:s vallokalundersökning är de röda störst bland de äldsta: 52 % av kvinnorna över 60 uppger att de röstar på socialdemokraterna, och hela 54 % av männen över 60. De unga, som redan börjat kallas Greta-generationen, röstar grönt. Socialdemokraterna är visserligen största parti även bland dem under trettio, men får enligt vallokalsundersökningen bara 33 % av männen under 30, och 36 % av kvinnorna under 30. De gröna får nästan var femte ung mans röst, 19 %, och bland kvinnorna under 30 är de gröna lika stora som SPÖ med 36 %.
I alla åldersgrupper röstar kvinnorna mer på de röd-gröna partierna, och männen jämförelsevis mer på borgerliga ÖVP och högerradikala FPÖ.
Det österrikiska högerradikala partiet FPÖ fortsätter att vara ett parti för missnöjda män. I årets val verkar de få dubbelt så hög andel röster bland män som kvinnor. Och FPÖ:s väljare är starkt överrepresenterade bland dem som är missnöjda med livskvaliteten i Wien. Bara 26 % av FPÖ:s väljare anser att Wien är en bra stad att bo i, jämfört med drygt nio av tio socialdemokratiska väljare. Missnöjda män, och korttidsutbildade män. En av FPÖ:s största väljargrupper i valet till kommun- och regionfullmäktige i Wien i år är enligt vallokalsundersökningen män som inte har någon gymnasieexamen. Bland dem röstar 17 % på FPÖ. FPÖ är lika stora i gruppen låginkomsttagare. Bland dem som rapporterar att de har svårt att få pengarna att räcka till röstar 17% på FPÖ.
Valet i Wien är ett av de första större valen som genomförs sedan europeiska samhällen drabbades av spridningen av coronaviruset. Föga förvånande är att corona var den dominerande frågan som diskuterades under valrörelsen. Efter det tre områden som väljarna ungefär lika ofta uppgav att de diskuterat under valrörelsen: ekonomi och sysselsättning, invandring och integration, och sjukvård.
Ett intressant resultat från vallokalsundersökningen är att låginkomsttagare intresserar sig för andra sakfrågor än andra väljare. Corona dominerar också bland dem som har svårt att få pengarna att räcka till, men inte lika starkt: låginkomsttagare uppger att de diskuterat invandring och integration nästan lika ofta som corona. Boende och hyror är också mycket viktigare frågor för låginkomsttagare än för andra, liksom säkerhet och kriminalitet.
Lärdomen är relevant också för den svenska vänstern. Om vänstern vill vinna tillbaka väljare från högerradikala partier måste man föra en politik som på allvar förbättrar livsvillkoren för korttidsutbildade, lågavlönade män.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.