En av de många myter som under lång tid spridits från högerhåll är att Las är orsaken till att unga människor är arbetslösa i högre utsträckning än övriga befolkningen. Den grundas i antagandet att unga “står först i leden när varslen kommer“. Tidigare i veckan presenterade TCO en rapport som punkterar myten om Las och ungdomsarbetslösheten.
En förkrossande majoritet av de unga har inte ens varit i närheten av att ha ett fast jobb och därmed bli aktuella för eventuella Las-förhandlingar. Färre än 2,5 procent av de arbetslösa ungdomarna har blivit arbetslösa till följd av situationer där Las kan ha spelat in.
Rapport efter rapport visar att Las alltså inte är ett så stort problem som Svenskt Näringsliv vill hävda. Men med en dåres envishet fortsätter arbetsgivarorganisationen att svartmåla en lag som handlar om trygghet på arbetsmarknaden – i polemik med dem de säger sig företräda. Las är inte ett problem för företagare. Det har bland annat en undersökning från SEB nyligen visat, då enbart tre procent av de små företagen uppgav att de varit tvungna att göra sig av med personal som de hade velat ha kvar.
Las skapar inte en stel arbetsmarknad. Sverige har en liberal och flexibel arbetsrätt enligt OECD. Allt detta känner högern och arbetsgivarorganisationerna till. De vet också att det som händer när anställningsskyddet luckras upp är, som TCO-rapporten pekar på, att det blir lättare för arbetsgivare att “göra sig av med personer som till exempel påpekar brister i arbetsmiljön, är fackligt aktiva, skaffar barn eller är sjukskrivna”. Kritiker av Las hävdar att det är unga människors bästa de har för ögonen, men det det gäller är alltså mer makt till arbetsgivaren att göra som den behagar.
Samtidigt som sin rapport om Las presenterade TCO ett fempunktsprogram mot ungdomsarbetslösheten. Den mest intressanta punkten är den om ett generationsväxlingsprogram. TCO föreslår en variant med praktikplatser och subventionerade anställningar. För några år sedan lanserade LO-förbundet Handels en egen idé om hur en generationsväxling skulle kunna ske: “återinföra möjligheten för anställda över 60 år att få deltidspension under förutsättning att arbetsgivaren anställer en ung person, mellan 18 och 24 år, på heltid.”
Dåvarande statsminister Göran Persson fann idén intressant, men förvaltade den aldrig. De rödgröna har nu chansen att göra idén till sin och visa att de på allvar tänker få bukt med ungdomsarbetslösheten.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.