I decennier har många krävt att ohyran med bonusar i näringslivet ska rökas ut. Dessa tjänar inget syfte, annat än att några ska berika sig på andra. Finansminister Anders Borg hör till dem som har kritiserat bonusarna. Nu visar det sig att hans regering har öppnat för höjda rörliga ersättningar i de statliga företagen.
Det fanns i höstas röster som antydde att de tomma orderböckerna och varslen med någon slags automatik skulle rensa ut en del bonusexcesser i näringslivet. Men hittills har vi inte sett så mycket av det. Tvärt om, skuldra vid skuldra har de svenska direktörerna stått och skanderat: Rör inte vår bonus!
Men pressen på dem ökar. Anställda som har sett hälften av arbetsstyrkan försvinna skriver namnlistor mot att bonusar är kvar eller har höjts. Med IF Metalls avtal i måndags om mindre betalt för att slippa gå på a-kassa, får bonuskramarna det riktigt hett om öronen. Ska vi ta ansvar för företagens framtid, men inte dom? Det är den berättigade frågan som löntagarna ställer.
I går kom en halv reträtt av Volvo. Styrelseordföranden Finn Johnson förklarar att företaget backar om sina utökade bonusar därför att "debatten har den senaste tiden varit så emotionell". Men debatten är inte särskilt emotionell, den är högst rationell. Volvo har ju talat om att vikten av att deras chefers löner är "marknadsmässiga". Då så. Om marknaden dyker rakt ner för Volvo lastvagnar är lägre ersättningar för cheferna också marknadsmässiga.
För de statliga företagen känner hyckleriet inga gränser. Finansminister Anders Borg har hela vintern klandrat bankernas bonusar. Men den moral som ska gälla för andra, omfattar inte staten själv. För regeringen beslutade i somras att ta bort sitt principiella motstånd mot bonusar; statliga företag kan nu fördubbla sina bonusar.
"Gratifikation" kallas 500 000-kronorsbonusen till Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius. Hon behöver inte betala tillbaka, trots att hennes fond förra året sänkte värdet för de inbetalningar vi löntagare har gjort med 45 miljarder kronor!
Ståljätten SSAB gav sex miljoner till sin vd. Man försvarar det med att ingen, då beslutet togs, kunde veta vad man i dag vet, att 1 300 anställda har varslas. För direktörerna gäller tydligen inte "flexibilitet", som högertidningarna landet runt hyllat IF Metall för under de senaste dagarna.
"Jag föreställer mig att vi inte har några", stammade Borg i teveprogrammet Uppdrag Granskning om statliga bonusar. Han har kritiserat andra, men inte sopat framför egen dörr. Borg saknar därför all trovärdighet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.