Att äga och förvalta bostadsfastigheter har aldrig varit lönsammare än i dag, räntorna är dessutom historiskt låga. Det finns goda förutsättningar för återhållsamhet från bostadsföretagens sida i årets förhandlingar.
Nu inleds arbetet med att fastställa nästa års hyror i förhandlingar med fastighetsägare runt om i landet. Sveriges tre miljoner hyresgäster betalar mer än 100 miljarder kronor i hyra varje år. Att hyresutvecklingen hålls på rimliga nivåer har därför en stor samhällsekonomisk betydelse.
Två procent i hyreshöjningar minskar hushållens köpkraft med 2 miljarder. Därför är varenda krona viktig i dessa diskussioner.
Hyresgästföreningen är redo att ta sitt ansvar för hyresrättens ställning, människors trygghet och Sveriges utveckling. Nu är det upp till bevis för de privata och kommunala fastighetsägarna att visa vilket ansvar de är redo att ta.
Hyresrätten balanserar trygghet och valfrihet i boendet för miljoner svenskar. Den erbjuder ett flexibelt boende där man inte behöver binda kapital och oroa sig för räntor. Ett flertal rapporter de senaste åren har visat att hyresrätten spelar en viktig roll för en fungerande bostads- och arbetsmarknad och är till nytta för både individer, samhälle och näringsliv.
Det är första gången Hyresgästföreningen och landets fastighetsägare förhandlar utifrån en reporänta som är noll procent. De låga räntekostnaderna ska självklart även komma hyresgästerna till godo. Det är viktigt inte minst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. I takt med att företagens lån nu omsätts har det skett en rejäl nedväxling av företagens räntekostnader och det är något Hyresgästföreningen noggrant kommer följa upp i förhandlingarna.
De yrkanden som hittills har inkommit är lägre än föregående år och de överenskommelser som har träffats är därmed också lägre. Bland annat har Bollnäs Bostäder bestämt sig för att frysa hyrorna för 2015 och det beslutet bör fler fastighetsägare följa. Yrkandena ska återspegla de kostnadsförändringar som finns i samhället i stort och eftersom dessa är klart lägre det här året jämfört med förra året ska det leda till en större återhållsamhet hos fastighetsägarna och hyran borde av samma anledning kunna hållas oförändrad på flera håll.
Att äga och förvalta hyresfastigheter långsiktigt är dessutom mycket lönsamt. Enligt Svenska Bostadsfonden har bostadshyresfastigheter haft 22 år med positiv avkastning de senaste 25 åren och en genomsnittlig årlig avkastning om 13,3 %. Statistik från IPD Svenskt bostadsindex visar att totalavkastningen för bostadsfastigheter under de senaste elva åren legat på i genomsnitt 7,6 % per år. Det finns därför mycket goda förutsättningar för återhållsamhet från bostadsföretagens sida.
Bostäder är dessutom den fastighetstyp som gett allra bäst avkastning till sina investerare. Stabiliteten kan, enligt både bostadsbolag, analytiker och investerare, till stora delar förklaras av hyressättningssystemet där hyrorna förhandlas och sätts med hänsyn till både kostnadsutveckling och fastigheternas standard och kvalitet (bruksvärdet).
Den nya lagen om allmännyttiga bostadsbolag säger att kommunala bostadsbolag ska verka efter affärsmässiga principer. Detta tolkas på olika sätt. På vissa håll görs stora överföringar från bolagen till kommunen istället för att låta pengarna göra nytta i bolagen. Kommunerna måste se till att pengarna används i företagen till underhåll, renoveringar, stambyten, ombyggnader och nyproduktion istället för att låta dem gå till annan kommunal verksamhet. Det är inte rimligt att hyresgäster i landets kommunala bolag ska betala extra för kommunens verksamhet via sina hyror.
Hyresgästföreningen kommer genomföra årets hyresförhandlingar på ett så bra och ansvarsfullt sätt som möjligt för våra medlemmars bästa och för samhällsutvecklingen i stort. Men det bygger på att fastighetsägarna också är beredda att ta en större del av detta ansvar.
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.