En rejäl försämring av hyresgästers konsumentskydd – det är resultatet av regeringens enda konkreta bostadspolitiska förslag i höstbudgeten.
Bostadsbristen är alarmerande i en stor majoritet av Sveriges kommuner. Över 290 000 unga väntar på en egen bostad. Bostadsbyggandet är närmast obefintligt. Byråkratin kring kommunala detaljplaner, bygglov och andra tillstånd driver upp kostnaderna och skapar långa väntetider. Högre skatter på byggandet av hyresrätter leder till onödigt höga byggkostnader.
Bostadsbristen hindrar människors möjligheter att flytta till jobb och studier vilket leder till att tillväxten hämmas. Sverige bygger hälften så mycket varje år som samstämmiga bedömare hävdar skulle behövas. Denna verklighetsbeskrivning delas – och upplevs – av de allra flesta människor.
Mot denna bakgrund hade man kunnat hoppas på kraftfulla bostadspolitiska initiativ från regeringen när budgetpropositionen nu presenterades. Men efter mycket letande i den stora luntan papper hittar vi till slut ett förslag. Förslaget går dock inte ut på att stärka varken bostadsmarknaden eller hyresgästerna. Tvärtom. I stället vill regeringen att det ska vara möjligt att träffa individuella hyresavtal mellan hyresgäst och hyresvärd vid inflyttning i nybyggda lägenheter med så kallad presumtionshyra.
Det är obegripligt att regeringen och bostadsminister Stefan Attefall gång på gång och så systematiskt väljer att bortse från den verklighet som så många lever i och ännu fler ser problemen med. I stället för att föreslå satsningar som skulle ha verklig betydelse för människors möjligheter att få en bostad, så väljer regeringen i stället att lansera ett förslag som rejält försämrar hyresgästers konsumentskydd.
Både finansministern och bostadsministern har tidigare fastslagit att den svagare parten på bostadsmarknaden, det vill säga hyresgästen, bör skyddas. Det har vi tyckt varit viktigt. I ett litet land som Sverige är det viktigt med samarbete och att hitta gemensamma blocköverskridande lösningar. Just därför blir vår besvikelse än större nu när regeringen vänder helt om och aktivt tar ställning mot hyresgästernas ställning och mot trygga spelregler på bostadsmarknaden.
De stora grupper av människor med helt vanliga jobb och inkomster som söker en bostad kommer inte att bli hjälpta av att det införs fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter. Tvärtom. Den hyra som är för det fåtal nyproducerade hyresrätter som erbjuds är redan i dag väldigt hög för människor med normal inkomst. Och för de 290 000 unga som bara väntar på att få ett eget hem är regeringens förslag ett rent hån.
Det är obegripligt att regeringen överväger att försämra tryggheten för hyresgäster som i ren förtvivlan söker ett boende och som i framtiden ska tvingas skriva på avtal om fantasihyror. Avtal som de dessutom kanske kommer vara bundna till under lång tid och inte heller har möjlighet att få prövade.
Bostadsministern kan inte med bibehållen trovärdighet ena dagen beklaga sig över att nyproducerade hyresrätter är alltför dyra och sedan presentera förslag som kommer göra dem ännu dyrare. Individuella avtal är inget annat än fri hyressättning och det kommer inte att leda till ett ökat bostadsbyggande. I stället är det landets alla bostadssökande som får betala priset för regeringens haltande bostadspolitik.
Bostadsministern brukar berömma sig över att regeringen står för stabilitet och långsiktiga spelregler på bostadsmarknaden. Men förslaget om fri hyressättning går i helt motsatt riktning. Det riskerar att skapa osäkerhet och otrygghet, inte bara hos hyresgästerna, utan för hyresmarknaden som helhet. Och inte minst viktigt, det kommer inte att leda till fler bostäder.
Sverige behöver en politik som orkar kombinera en långsiktigt högre produktion av bostäder med ett ansvar för hyresgästernas rättigheter. Sverige behöver en aktiv bostadspolitik som fokuserar på ökat byggande, inte höjda hyror. Det är hög tid för politiken att sluta vända hyresgästerna ryggen och i stället ta ansvar för att fler får möjligheten att bli hyresgäster.
Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.