Vi behöver en ny bostadspolitik där hyresrätten står i fokus. Regeringen måste råda bot på den skattemässiga obalansen mellan olika boendeformer, skriver Barbro Engman och Karolina Lemoine på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende i Sverige 2013” har nyligen publicerats för nionde gången sedan 1997. Rapporten visar att 148 000 unga vuxna ofrivilligt bor hemma hos sina föräldrar och att 290 000 unga vuxna skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det i dag. En majoritet av Sveriges unga uppger att hyresrätten är den boendeform som passar dem bäst. Ändå byggs för få hyresrätter som unga har råd med.
Att som ung vuxen kunna bo i ett eget boende borde inte vara en lyx för ett fåtal. Det borde vara en självklarhet för alla. Självklarheten ligger i att en egen bostad är avgörande för hur vi lever våra liv. Bostaden är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar, sin självkänsla och i förlängningen bidra till hela Sveriges välmående.
Hyresgästföreningen har vartannat år sedan 1997 låtit undersökningsföretaget SKOP genomföra en undersökning om unga vuxnas boende. När resultatet för 2013 publicerades var det nedslående. Endast 51 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad – det vill säga bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. Det är den lägsta uppmätta andelen någonsin. En bidragande orsak till detta är att andelen unga vuxna med egen hyresrätt har minskat. Samtidigt ökar andelen som bor i osäkra upplåtelseformer och andelen som bor hos sina föräldrar till rekordnivåer.
I dag bor en av fyra under osäkra villkor och nästan lika många bor hos sina föräldrar. Totalt är det 290 000 unga vuxna som skulle vilja ha en egen bostad – men som saknar det i dag. Det är ungefär lika många som bor i hela Malmö. För att fylla deras behov skulle det behöva byggas 190 000 bostäder. Bostäder som alltså skulle behöva vara inflyttningsklara redan i dag.
Paradoxalt nog minskar bostadsbyggandet i landet, samtidigt som befolkningen i Sverige ökar. Det ställer stora krav på bostadspolitiken.
Hyresrätten är en flexibel boendeform som underlättar möjligheten till rörlighet på arbetsmarknaden och är därmed en boendeform av stort samhällsintresse. Hyresrätten är också den boendeform som unga vuxna främst efterfrågar. 40 procent av Sveriges unga vuxna uppger hyresrätten som den bäst passande boendeformen. Ändå har regeringen under det senaste decenniet genomfört en rad reformer som gynnar ägda bostäder framför hyrda. Bland annat har det statliga stödet till nybyggnad av hyresrätter avskaffats, medan ränteavdrag och ROT-avdrag införts för den som äger sitt hem. Lägg därtill att fastighetsskatten förändrats till förmån för det ägda boendet.
Denna överbeskattning av hyresrätter resulterar i att det inte byggs tillräckligt många hyresrätter och att de som byggs kostar alldeles för mycket. Konsekvenserna blir att de unga får betala för regeringens skattediskriminering av hyresrätten.
Att inte kunna planera framtiden längre än vad den tillfälliga bostaden tillåter får förstås stora konsekvenser. Det är inte rimligt att livet ska behöva stå på vänt år efter år för att man tvingas bo under osäkra förhållanden eller tvingas bo kvar hos föräldrarna trots att man inte vill.
Om unga vuxna ska kunna hjälpa till att utveckla och bygga Sverige starkt är det hög tid att politikerna ger dem en plats i samhället. En plats som varken är tillfällig eller i andra hand.
Vi behöver en ny bostadspolitik där hyresrätten står i fokus! Det är enbart genom att bygga fler bostäder som bostadsbristen kan minskas. Alla har rätt till en god bostad till rimlig kostnad – även unga vuxna.
Ett första steg för regeringen att råda bot på den skattemässiga obalansen mellan olika boendeformer skulle vara att genomföra följande sex förslag från oss i Hyresgästföreningen:
• Investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter
• Borttagen fastighetsskatt för hyresrätter
• Skattefria underhållsfonder för hyresrätter
• ROT-avdrag till hyresrätter
• Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter
• Använd de allmännyttiga bostadsbolagen för att se till att alla medborgare i kommunen erbjuds bra bostäder
Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Karolina Lemoine, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.