Konjunkturinstitutet (KI) har en ”Konjunkturbarometer” som presenteras varje månad. I går kallade Tommy Waidelich till pressträff i riksdagens bankhall med anledning av augustibarometern. Det säger en hel del om läget i svensk politik.
Ekonomin, som bromsar in, dominerar ett slumrande partipolitiskt landskap. Det femte jobbskatteavdraget placeras i pausläge och oppositionens ledning i opinionen kan försvinna i ”Borgparadoxen”: När det går dåligt för Sverige, går det bra för Borg och Reinfeldt.
För att öka såväl trovärdighet som opinionsmässig ledning, krävs att oppositionen får grepp om den ekonomiska dagordningen. Nu finns en utmärkt möjlighet.
När ekonomin bromsar in är det lämpligt att spendera för att hålla hjulen igång. I juni bedömde KI att utrymmet för satsningar i höstbudgeten är 30 miljarder kronor. Finansoron till trots: KI bedömer att utrymmet består. Bättre att spendera nu – under ansvar – än att bidra till överhettning när konjunkturen vänder upp.
LO-ekonomerna håller med, liksom två andra bedömare i ekonomisk tungviktsklass: Lars Calmfors och Cecilia Hermansson. De är oroade för att Borg håller för hårt i pengarna. Calmfors önskelista består av investeringar i infrastruktur, forskning samt klassikern vård, skola, omsorg. Som Ulf Adelsohn säger: ”Vi har Europas bästa ekonomi och Europas sämst underhållna järnvägar”.
Men för Anders Borg är tåg, forskning och välfärd långt mindre viktigt än coeur de filet provençal i krogvärme. Drygt fem miljarder ska spenderas på att halvera restaurangmomsen, en reform som saknar empiriskt stöd och framkallar mutter i regeringskansliets korridorer.
När Waidelich dyker upp i bankhallen är beskedet tydligt: Halverad krogmoms, rödgrönt vallöfte 2010, åker i papperskorgen. I stället använde Waidelich orden ”klassisk socialdemokratisk konjunkturpolitik”. Delar av Calmfors önskelista nämndes: Investeringar i infrastruktur och kvalificerad yrkesutbildning.
Så långt har Waidelich såväl väljarkår som ekonomkår med sig. Sedan fick han en fråga om pensionärskatten. Den ska sänkas, och där försvann knappt hälften av det lilla reformutrymme som skuggningen av Borg hade karvat fram.
I dag är det kräftskiva på Harpsund. Borg hoppas slippa frågor om borgerlig splittring och kelgrisar (C favoriseras över KD). Han ska berätta om utrymmet för satsningar i regeringens budget. Blir beskedet sänkt krogmoms samt att han vill lägga buffert på buffert?
När Borg tar till orda saknar 368 100 människor jobb i Sverige. Trots fem år och 100 miljarder i skattesänkningar är arbetslösheten högre än när Borg tillträdde. I det läget vore det synd om den hårdaste oppositionen mot Borg kommer från en före detta moderatledare, respekterade ekonomer och KI.
Dags att sluta surra om euron, huka för Borg och vara mer försiktig än Calmfors. Efterlyses: Investeringar och satsningar – i en budget som på klassiskt S-manér går ihop på sista raden.
Sverige kan bättre än billigare coeur de filet provençal och inställda tåg.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.