Regeringens hållning gör det omöjligt att spela en roll för ett framtida eldupphör.

Experterna på FNs barnfond UNICEF är tydliga: svält leder till bestående skador. Barn som inte får tillräckligt med näring blir inte bara mindre och kortare, även hjärnans utveckling drabbas. Svält kan leda till permanenta hjärnskador, barnen riskerar koncentrations- och inlärningssvårigheter för resten av livet.

Den folkrättsvidriga och obarmhärtiga belägringen som barnen i Gaza utsätts för just nu måste hävas, människor som bor på Gazaremsan måste få tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och sanitet. Nu. Men även om tillräckligt med hjälpsändningar skulle släppas in i dag skulle många skador vara irreparabla, irreversibla. En hel generation kommer att växa upp traumatiserade av krig, och med de fysiska ärr som svälten skapar.

Från Sverige: tystnad och åter tystnad

Illdåden i Gaza ekar in i framtiden, och det inte bara i barnens plågade kroppar.

Förtroendet för det internationella systemet är lika sönderslaget som Gazas ruiner, det ligger där bland stinkande sopor och avskräde. När det behövdes som bäst fallerade det. Varken folkrätten eller den omfattande internationella lagstiftningen mot krigsbrott har kunnat förhindra de massakrer som den israeliska militären gång på gång begår på Gazas civilbefolkning. Bombningen av al-Tabi’inskolan i Gaza stad, med upp till 100 civila dödsfall, är bara ännu en påminnelse om att ingen plats i Gaza – där 90 procent av befolkningen har tvingats på flykt – är säker. Israeliska bomber och missiler dödar urskillningslöst. Det internationella systemet har inte heller kunnat förhindra den långsamma död och lemlästning som bristen på mat, vatten, sjukvård och hygien leder till.

Sveriges svek kommer också att eka in i framtiden.

Exemplen är närmast outtömliga. Sveriges vägran att ta emot patienter från Gaza för livräddande vård i Sverige. Oförmågan att se attacken på Palestinademonstrationen i Borås för vad det var: ett terrorattentat utfört av en islamofobisk högerextremist mot en fredlig, grundlagsskyddad demonstration. Det är ett under att ingen skadades eller dödades.

Sveriges oacceptabla tystnad efter den senaste massakern. Vita huset är ”djupt oroade” över att civila dödats på skolan i Gaza stad, den brittiske utrikesministern David Lammy skrev direkt att han var ”förfärad” och krävde ”ett omedelbart eldupphör” i Gaza, franska UD fördömde massakern, och EU:s utrikeschef Josep Borrell skrev på X att han var ”förskräckt”. ”Minst tio skolor har varit måltavlor de senaste veckorna. Det finns ingen ursäkt för dessa massakrer”, skrev Borrell på X.

Från Sverige: tystnad och åter tystnad.

Det är en tystnad som ekar in i framtiden.

Regeringens passivitet gör det omöjligt för Sverige att nu eller i framtiden spela en roll för eldupphör och den tvåstatslösning som krävs för en varaktig fred. Även förtroendet för Sverige som en kraft som står upp för folkrätten och en internationell rättsordning byggd på respekt för mänskliga rättigheter ligger i spillror. Det anseende som vi byggt upp under decennier, det är lika söndertrasat som barnliken bland Gazas ruiner.