Fredagskrönikan Det ligger i mångas intresse att klassas som immuna mot covid-19. “De Immuna” är de människor som kommer få de flesta jobben, kunna röra sig fritt och resa över världen, skriver Tanvir Mansur.
I april åkte den avhoppade Sverigedemokraten, Urban Persson, från Storfors till Stockholm för att bli smittad av coronaviruset. Han tog med sig en vän som är läkare. Persson förklarar för Aftonbladet:
– Hon åkte i tjänsten och ville bli sjuk före andra. Det är logiskt tycker jag. Jag hängde på, som en rolig grej. Jag hade inget att förlora eller vinna på det.
Han blev aldrig smittad. För Värmlands Folkblad berättar han om sin besvikelse:
– Jag är 63 år och har diabetes och högt blodtryck. Men jag är säker på att det inte skulle vara några problem. Problemet var att vi inte fick träffa den smittade, så det funkade inte. Jag testade i och för sig att slicka på ett rulltrapperäcke i tunnelbanan, men det bet inte, säger han till tidningen.
Ja, han slickade på ett rulltrapperäcke. Det går inte att hitta på såna här nyheter.
Nu larmar också sjukvården i delstaten Washington i USA om en ökning av “covid parties”.
Men det finns fler som riskerar sin egna och andras hälsa. Jag hör allt fler människor uttrycka sig så här:
“Det är inga problem. Jag har redan haft coronan. Så jag kan åka in till stan som vanligt”.
De Immuna kan få en så hög status i samhället, att många lockas till att utsätta sig för en dödlig sjukdom
Men enligt Folkhälsomyndigheten vet inte forskare om människor blir immuna efter att ha burit på covid-19. Världshälsoorganisationen (WHO) skriver tror att det antagandet kan till och med höja risken för att coronaviruset sprids ännu mer:
“People who assume that they are immune to a second infection because they have received a positive test result may ignore public health advice.”
Alla vi som lever instängda liv nu, känner en längtan att få komma ut. Jag förstår det. Vi vill träffa vänner, familj och komma tillbaka till den vardagen vi hade förut. Den här viljan gör att fler vänder sig för att hitta sätt att bevisa sin immunitet. Och det är egentligen i allas intresse att vi får flockimmunitet, för att få igång ekonomin igen.
Immuniteten gör dig mer rörlig och till en eftertraktad person på arbetsmarknaden. Det säger vetenskapsreportern Donald G. McNeil Jr., på New York Times. Han har skrivit om globala epidemier i flera årtionden. I sin senaste artikel, spånar han om framtiden för samhället med covid-19. Han skriver att immuna personer kommer framöver bli som en ny samhällsklass. Särskilt i de länder och städer som har stängt ner hela samhället under lockdown, och kräver att människor måste hålla sig inne.
– It will be a frightening schism, berättar Dr. David Nabarro för New York Times. Han är särskilt utsänd av WHO. Han fortsätter:
– Those with antibodies will be able to travel and work, and the rest will be discriminated against.
Det finns redan stora hälsorisker för det psykiska välmåendet med social distansiering. Tänk att du är osmittad och är inlåst hemma, men samtidigt ser du din immuna granne träffa sina vänner och gå till jobbet. Det skapar en djup orättvisa. Och hur ska du få jobb om du är osmittad och instängd, men inte får gå på anställningsintervjuer?
Det här kommer bli ett av framtidens större jämlikhetsproblem. Det kommer troligtvis drabba de som redan är marginaliserade mest. De som redan har svårt att få jobb, eller har sämre hälsa i allmänhet. Exempelvis den rasifierade arbetarklassen, papperslösa och människor som lever i hemlöshet.
Därför ligger det i många människors intresse att just få den typen av immunitet. De Immuna är de människorna som i framtiden kommer kunna att få de flesta jobben, röra sig in och ut genom stan och resa över världen. Gränskontrollerna kommer kräva att du är immun för att komma in i olika länder.
Jag vet. Allt det här känns som en science fiction-film.
Redan idag är personer som har haft covid-19 efterfrågade, för att sjukvården behöver deras blodplasma. Antikropparna kan hjälpa att behandla de som är svårast drabbade av sjukdomen. De Immuna kan få en så hög status i samhället, att många fler människor kan lockas till att utsätta sig själva för att bli smittade med en dödlig sjukdom för att kunna bli immuna.
I dagsläget kan inte forskare med säkerhet säga att personer som har haft sjukdomen blir immuna, och därför förespråkar inte WHO några “immunity passports”. Men i Tyskland har forskare föreslagit ett slags certifikat för immuna personer.Det här diskuteras också i USA, Storbritannien och Italien. I Kina har de börjat med en app på telefonen med QR-kod och personlig data. Då måste den scannas innan du går in på en restaurang, köpcentrum eller tunnelbanan. Det visar sig nu också att den informationen delas vidare till polisen.
Det här framtidsscenariot bygger också på att det inte finns någon riktigt bra behandling mot covid-19 idag. Det kommer också dröja innan vi ser ett vaccin spridas i stor skala.
Nu tävlar företag för att bli först med att skapa attraktiva immunitetstest. Camilla Läckbergs nystartade vårdcentral, Hedda Care, har redan fått mycket kritik för sina antikroppstester. Agneta Garberg, var en av de personerna som testade positivt för covid-19 hos Hedda Care, skriver Dagens Nyheter. Men sen fick hon ett negativt resultat på Karolinska universitetssjukhuset. De här testerna är inte tillförlitliga. Nu utreds Hedda Care av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för sina coronatester. Samtidigt skriver två överläkare på Svenska Dagbladet att vi inte ska lita för mycket på just antikroppstester. Dels för att de är osäkra i både metoderna och vilka resultat de faktiskt visar. Men också för att vi inte kan vara säkra på att någon som har haft lindriga symtom från covid-19, har tillräckligt höga nivåer av antikroppar som ens går att mäta. Dessutom avråder WHO och Läkemedelsverket starkt privatpersoner från att testa immunitet i dagsläget.
Kanske är det så att skillnaden mellan De Immuna och oss andra inte blir så stor i Sverige. Just nu har vi inte någon nedstängning av städer. Därför drabbas kanske inte ekonomin lika hårt som i andra länder. Många osmittade personer rör sig fortfarande i samhället. Så länge inte staten säger åt dig att hålla dig hemma. Det kan vara så att Sveriges strategi kan bli effektiv för att motverka de här skillnaderna. Jag vet inte hur framtiden kommer se ut. Men vi måste hålla ögonen öppna för fler sociala ojämlikheter när den första delen av krisen är över.
Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.