Det blev inte bättre – bara dyrare.
Ett forskarlag har utvärderat resultaten av den stora privatiseringen av Arbetsförmedlingens jobbförmedling som Centerpartiet drev igenom i Januariavtalet.
Slutsatsen är inte ett dugg förvånande. Det var många som varnade för att det var en dålig idé att privatisera arbetsförmedlingen (inklusive till exempel här och här på Dagens Arenas ledarsida). Den genomfördes av dogmatiska, ideologiska skäl: privatisering av arbetsförmedlingstjänster kan se bra ut i teorin, men reformen vilade inte på empiri.
Återstarta arbetsmarknadspolitiken. Det får vara slut på tokprivatiseringar och marknadslekstuga
Forskarna som har utvärderat reformen har på fötterna, däremot. När reformen genomfördes gjordes den nämligen på ett sätt som skulle underlätta att göra en gedigen utvärdering i form av en randomiserad studie. En slumpmässigt utvald grupp arbetssökande anvisades till de privata aktörerna i Rusta och matcha, medan en annan slumpmässigt utvald grupp fick annat stöd från Arbetsförmedlingen.
På så sätt går det att jämföra de olika grupperna.
Och jämförelsen är alltså inte till Martin Ådahls, förlåt, Januariavtalets fördel.
I ”En effektutvärdering av arbetsförmedling med fristående leverantörer” konstaterar forskarna: ”De som anvisats till Rusta och matcha fick betydligt dyrare insatser än jämförbara arbetssökande som inte anvisats till tjänsten. Men trots det kom de inte snabbare in på arbetsmarknaden och de började inte heller studera oftare än dem som inte anvisats till insatsen.”
En brutal sågning av ett av Januariavtalets paradprojekt, som LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö uttryckt det.
Det finns många slutsatser att dra av detta.
Återstarta arbetsmarknadspolitiken. Det får vara slut på tokprivatiseringar och marknadslekstuga. Arbetsmarknadspolitiken är alltför viktig för ytterligare nyliberala experiment. Inte minst eftersom arbetslösheten är skyhög.
Det faktum att en av de socialdemokratiska arbetsgrupperna som tagit fram förslag inför nästa S-kongress dragit slutsatsen att myndigheten i sin nuvarande form måste läggas ner för att byggas upp på nytt inger hopp.
Avskaffa LOV. Haveriet med Rusta och matcha är ännu ett haveri för Lagen och valfrihetssystem LOV och de ”valfrihetssystem” som i dag också används av en del kommuner inom äldreomsorgen (de blir dock färre och färre, senast att avskaffa LOV är Uppsala kommun), och som är obligatorisk inom primärvården.
Det måste vara prioriterat för en röd-grön regering att avskaffa LOV. Här går det att hämta inspiration från Norge. Den Arbeiderparti-ledda regeringen där Centerpartiets (förvisso aningen mer progressiva) systerparti Senterpartiet ingår, har tillsatt en ”avkommersialiseringsutredning” som tidigare i år kom med konkreta förslag på hur de delar av den norska välfärden som privatiseras kan avkommersialiseras.
Kan Norge, kan vi.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.