Klimatförändringarna hotar vår gemensamma framtid. Vänsterpartiet kommer att kräva en extra debatt om klimatförändringarna och behovet av omställning, skriver Jens Holm (V).
FN:s klimatpanel, IPCC, har presenterat sin vetenskapliga rapport om klimatförändringens påverkan på människor och ekosystem (AR5-WG2). Jag har nu läst de 44 sidorna i den så kallade “summary for policymakers”. Det är intressant och skrämmande på samma gång. Ofta knastertorra slutsatser, men mellan raderna skjuter det tydliga budskapet fram: Det är bråttom nu.
Vi har tidigare fått IPCC-rapporter om det vetenskapliga underlaget för klimatförändringarna. Den här rapporten talar om hur våra samhällen påverkas av klimatförändringarna. IPCC berör bland annat konsekvenser som mer extrema väderhändelser, extrema utmaningar för livsmedelsförsörjningen, ökad spridning av sjukdomar, ökad press på ekosystemen, risk för fler våldsamma konflikter och att fler personer kommer att tvingas lämna hus och hem och blir klimatflyktingar.
En röd tråd i IPCC-rapporten är att fattiga områden i världen drabbas hårdare av klimatförändringarna (både för att de oftast finns på det södra halvklotet, men också för att de inte kan vidta nödvändiga åtgärder). Rapporten avslutas med behovet av anpassningsåtgärder; att våra samhällen måste planeras utifrån ett förändrat klimat. Detta påverkar allt; hur vi bygger våra städer, vilken mat som ska produceras, hur vi hanterar färskvatten, planerad migration och så vidare.
Särskilt delen om väpnade konflikter i klimatförändringens spår är ett nytt tema hos IPCC. Hur väl rustade är vi politiker att ta in den dimensionen?
Jag tänker på det i ljuset av Krimkrisen. Vilka är våra verkliga hot i framtiden? Vare sig Rysslands militära expansion gentemot Ukraina eller – för den delen – USA:s så kallade preventiva krigföring ökar den internationella stabiliteten. Men i jämförelse med de potentiella krigshot som ett förändrat klimat medför kan man inte komma till annan slutsats än att det är klimatförändringen som är det verkliga hotet mot vår framtid. Jag hoppas verkligen att den försvarsberedning som just nu sitter och skriver på sitt slutbetänkande tar detta ad notam. Vårt försvar borde få som huvuduppdrag att arbeta med klimatanpassning; att rusta vårt – och andras – samhällen för ett förändrat klimat. Det vore väl använda försvarspengar.
Om ett förändrat klimat leder till sämre livsmedelsförsörjning och risk för fler väpnade konflikter kommer vi också att få fler flyktingar. Därför är det hög tid för världssamfundet att ge begreppet klimatflykting ett erkännande. Flyktingar som flyr på grund av klimatskäl ska kunna få hjälp och stöd för detta. När jag har varit på FN:s klimattoppmöten i Durban, Doha och nu senast i Warszawa har det funnits krafter som vill lyfta just den dimensionen. Hittills har det inte fallit i god jord, men kanske kan den här rapporten hjälpa till med det.
IPCC-rapporten visar med full kraft att det ekonomiska system som dominerar världen är dysfunktionellt och genererar orättvisor, men det är också synnerligen olämpligt för att ta sig an de omfattande konsekvenser som klimatförändringen medför.
Det behövs därför kraftfulla åtgärder för att ta oss ur detta ohållbara ekonomiska system. Vi behöver bygga upp samhällen som är hållbara och endast använder resurser inom de givna ekologiska gränserna. Vi måste också lägga mycket större fokus på att anpassa våra samhällen till ett förändrat klimat.
För Sveriges del kan det handla om att bygga våra städer annorlunda och satsa mer på en lokal livsmedelsförsörjning och minskad köttkonsumtion. Dessutom är jämlika och jämställda samhällen är bättre rustade för att klara de utmaningar som ett förändrat klimat medför. Att förlita sig på så kallade marknadsmekanismer är bokstavligen livsfarligt.
IPCC-rapporten utgör sannolikt det mest heltäckande underlaget hittills om klimatförändringens långtgående konsekvenser för våra samhällen. Tanken med IPCC är att världens ledande forskare ska ta fram gedigna underlag för världens beslutsfattare. Därför kräver Vänsterpartiet i dag att en extra debatt ska hållas om klimatförändringarna och behovet av omställning.
Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.