Skolkommissionens förslag i all ära, men när kommer den konkreta politiken? Lärare, föräldrar och elever kan inte vänta, skriver Jessica Schedvin, lärarstudent.
Igår presenterade skolkommissionens ordförande och Skolverkets generaldirektör Anna Ekström kommissionens delbetänkande. Syftet är att en gång för alla komma till bukt med skolans problem.
Kommissionens första delbetänkande är en ambitiös skrivelse med många skarpa förslag för en bättre skola. Riktningen går mot en ökad statlig skola, utan att gå steget fullt ut. Även förslag som ett obligatoriskt skolval och fler karriärsteg för lärare betonas i delbetänkandet.
Något som uppmärksammats av både media och Jan Björklund (L). Men frågan är egentligen om båda ska lägga energi på detta? Den slutgiltiga rapporten kommer att presenteras i januari nästa år. Ungefär ett år innan nästa val.
Regeringen med Gustav Fridolin (MP) i spetsen kommer då att ha väl belagda skolförslag att presentera i valrörelsen, men det sker på bekostnad av en avsaknad av en skolpolitik under den nuvarande mandatperioden. Fridolin gick till val med visioner för svensk skola. Jag och många med mig såg med förhoppning på de förändringarna som skulle komma att ske. I stället fick vi en skolkommission.
Fridolin, Aida Hadzialic (S) och Helene Hellmark Knutsson (S) talar om vikten av de delförslag som Skolkommission har kommit fram till, men frågan är när vi får se konkreta förändringar utifrån föreslagen. 2019? 2022? Någon-gång-i-framtiden?
Att enbart bedriva kommissionspolitik är inte en seriös metod för att lösa de problem som var i fokus under den förra valrörelsen.
Jag vill ha en utbildningsminister med visionen om en bättre skola, som också gör skillnad och genomför reformer för att det ska bli bättre. Att placera skolan i ett ingenmansland gör enbart att politikens kraft till förändring skjuts upp till framtiden.
Sveriges lärare, föräldrar och elever är värda mer än så.
Jessica Schedvin, lärarstudent och debattör
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.