Att rösta bort det kommunala vetot mot sprututbyte är att rösta för jämlik hälsa. Även för personer som injicerar droger, skriver Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson.
I måndags besökte jag och sjukvårdsminister Gabriel Wikström Sprututbytet i Stockholm, varpå ministern uttalade sig positivt om en lagändring angående den vetorätt som kommunen har gentemot landstingen i frågan om sprututbyte.
Mer och mer tyder på att vi inte längre kan fega bakom tyckande i frågan. I januari kom Folkhälsomyndighetens ”Vägledning för hur Sverige kan förbättra vårt arbete med personer som injicerar droger”. En tydlig vägledning som igen säger att det behövs sprututbyte i hela Sverige, inte bara i tre län.
Det är inte rimligt att politiker ska förvägra smittskydd för personer som injicerar droger. Att 800 personer varje år infekteras av hepatit C är inte humant och krockar med kravet på jämlik hälsa. Vi måste vända den negativa utvecklingen vi ser på hela narkotikaområdet i Sverige. Och vi kan börja med att ändra lagstiftningen för sprututbyte.
Att ta bort kommunernas vetorätt och lägga över ansvaret för att bygga upp sprututbyte på landstingen gör frågan till vad den är: en smittskydds- och hälsofråga. Just därför ska landstinget äga frågan.
Det finns en respektlöshet hos de politiker som fortsätter att ignorera den forskning och den erfarenhet som finns i världen, Europa och i Sverige om värdet av sprututbyte. Ofta vulgariseras debatten och sprututbyte målas ut som ingången till legalisering av narkotika, ett vilseförande argument som använts sedan 2006 när lagen om sprututbyte kom.
Det påstås också att fler skulle missbruka om det fanns ett sprututbyte. Myter som har spridits fritt i 20 år.
Sprututbytesprogram är en smittskyddsåtgärd och en hälsoverksamhet. Det finns särskilda föreskrifter för sprututbytesverksamheten utfärdade av Socialstyrelsen. De ställer hårda krav och sprututbytet är endast en marginell del av en större verksamhet som riktar sig till brukare med rådgivning, information, motiverande samtal, gynekolog, socialpsykologisk kompetens, information med mer. En förebyggande aktiv verksamhet.
Sprututbyte handlar om smittskydd men betyder också att det finns en mottagning där personer som injicerar droger kan få rådgivning, slussas vidare till behandling, träffa en barnmorska eller en psykolog.
I Stockholm har ca 30 procent av dem som injicerar droger inte kontakt med vare sig socialtjänst, beroendevård eller psykiatrin. Det visar att vi i dag har en vård och behandling som inte når fram och där det fattas ett förtroende för vad socialtjänst och vård har att erbjuda.
Allt färre injicerar narkotika i Sverige men dödligheten hos gruppen som injicerar har fördubblats på femton år. Ignoransen för att missbrukare dör och far illa är hög bland politiker i Sverige. Stigmatiseringen av gruppen som injicerar droger är i det närmaste total.
Sprututbyte i endast i tre län är ett stort misslyckande politiskt. Fortfarande styrs strategierna för missbrukspolitik på nationell-, regional- och kommunnivå samt synen på brukare av mer moral och myter än av erfarenhet och evidens.
En samstämmig internationell forskning pekar på vikten av sprututbyte. Jämlik hälsa innebär att den som vill sluta injicera droger ska få handfast stöd i det, men även att de som fortsätter ska ha rätt till jämlik hälsovård och ett värdigt liv med allt vad det innehåller.
Stigmatiseringen av missbrukare måste bekämpas, den leder till att missbrukare far illa och i värsta fall dör. Politiker i Sverige talar om en nollvision mot narkotika. För mig innebär nollvisionen att noll personer som injicerar droger ska dö på grund av sitt missbruk.
Nu kan vi i riksdagen ta ett steg på vägen. Vi kan rösta bort det kommunala vetot. Ett stort steg framåt för jämlik hälsa även för personer som injicerar droger.
Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.