Ledare Det finns andra alternativ som är avsevärt billigare och effektivare.
Det kommer kosta 400 miljarder för staten att bygga 4–5 kärnkraftverk och ska det vara möjligt måste staten stå för 75 procent av det. Statsskulden kommer öka med över 350 miljarder.
Det konstaterar utredaren Mats Dillén. Hans rapport presenterades under måndagen.
Tidöregeringen har talat om 10 nya kärnkraftverk. Alltså betydligt mer pengar.
Kostnaden är dessutom preliminär och erfarenheterna från andra nya kärnkraftprojekt i världen visar att det brukar kosta mycket mer än beräknat.
Exakt detta har kritikerna av ny kärnkraft varnat för. Det kommer bli för dyrt. Det är inte företagsekonomiskt rationellt att satsa på en omfattande utbyggnad och låta det vara ryggraden i det framtida svenska energisystemet.
Dillén föreslår också ett prissäkringsavtal som ska gälla i 40 år. De företag som investerar i ny kärnkraft ska alltså undantas från marknadsmekanismen i fyra decennier. Företagens garanti ska finansieras med en skatt.
Det finns bara en slutsats att dra: det är mycket bättre att satsa på andra energislag. Det ger mer pang för pengarna, för att använda ett lite slitet uttryck från försvarsbranschen.
”Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att bygga ny kärnkraft”, konstaterar Thomas Tangerås vid Institutet för näringslivsforskning i en kommentar till utredningen. Han menar att kostnaden för att bygga ny kärnkraft är för hög.
Nej, det är inte det. Och det har energiexperter sagt i åratal. Ändå har Tidöparterna bundit upp sig för just den energilösningen. När utredningen presenterats sade finansmarknadsminister Niklas Wykman att ”det viktiga är att vi får ny kärnkraft på plats”.
Och jag som trodde att det viktiga var att vi fick ny, ren energi på plats till rimliga priser.
Om man går vidare med planerna även efter att utredningen nu presenterat vad det kostar och hur det måste finansieras är det inte bara oansvarigt. Det är direkt dumdristigt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.