Genom fossilfria fonder tar vi nästa steg mot att göra Stockholm till en fossilfri stad, skriver Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.
Stockholms stad är och ska vara en ansvarsfull investerare. Därför har vi ställt om vår donationsstiftelse och vår pensionsstiftelse till att bara innehålla fossilfria fonder. De aktietillgångar i fossilbolag som har avyttras motsvarar cirka 30 miljoner kronor.
Stockholms stad har i sin placeringspolicy tidigare avstått placeringar i företag där en väsentlig del av omsättningen kommer från produktion av tobak eller tobaksprodukter, alkoholvaror, pornografi eller vapen med mera. Nu skrivs även klimat in. Det innebär att staden undviker att placera pengar hos företag som är verksamma inom fossil energi.
Genom vår storlek påverkar vi andra aktörer genom de beslut vi fattar inom staden. Därför är ändringen av stadens placeringspolicy ett betydelsefullt beslut och ett naturligt steg i stadens klimatpolitik, i detta fall för att undvika fossila placeringar. Vi har ambitiösa mål när det kommer till att minska våra klimatutsläpp i Stockholm och samtidigt en skyldighet att gå före och visa andra städer att det är möjligt om man vill. Att investera hållbart är en viktig pusselbit i stadens arbete för att minska sin klimatpåverkan och visar även på stadens inriktning mot en klimatsmart stad.
När vi utvinner fossil energi såsom kol, naturgas och olja innebär det en ökad påfrestning på vår planet. Redan i dag ser vi hur klimatförändringar påverkar oss i Sverige. Medeltemperaturen har höjts, vintrarna har blivit mildare och vi får kraftigare skyfall. Vi behöver hjälpas åt att bromsa detta.
Vårt mål är att staden ska vara fossilbränslefri senast år 2040. Stockholms stad har en viktig roll som förebild i klimatarbetet och ska arbeta mot målet för att minska klimatpåverkan i världen. Stockholm växer, men det ska inte betyda att stadens miljöpåverkan gör det. Ett steg för att nå fram till målsättningen om en fossilfri stad är att staden fortsätter att placera pengarna på ett ansvarsfullt sätt.
Under klimatmötet i Paris fick vi äntligen ett globalt klimatavtal. Stockholms klimatarbete ligger i framkant och därför har vi i Stockholms stad möjligheten att föregå med gott exempel. Världens städer står för cirka 70 procent av alla klimatutsläpp. Tillsammans med andra städer har Stockholm därför en viktig uppgift att visa att det är möjligt att minska klimatutsläppen. Genom att samarbeta med andra städer och utbyta idéer kan vi tillsammans öka hastigheten i klimatomställningen.
När vi nu avstår från investeringar i bolag som är verksamma inom fossil energi visar vi att vi tar ansvar. Vi har sålt ut allt innehav i bolag som finns på listan Carbon Tracker 200. Men som delägare i Fortum är vi ännu inte helt fossilfria. Genom vårt ägarskap arbetar vi intensivt med att kunna avveckla kolkraftvärmeverket i Värtahamnen snarast möjligt. Detta är ett steg mot att bli en fossilfri stad. Något som jag hoppas och tror kommer att visa vägen för andra städer runt om i världen.
Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.