ledare Allt fler kristdemokrater protesterar mot den nuvarande partiledningens ensidiga fokus på högerns frågor och kräver gränser mot Sverigedemokraterna.
Tidigare i veckan meddelade Mattias Ingeson, kristdemokrat i Eksjö och ledamot i partiets regionstyrelse, att han inte kandiderar i valet 2022. Vid första anblick ingen större nyhet. Kandidater i lokalval hoppar av titt som tätt, lämnar sina partier av olika anledningar. Men avhoppet i Eksjö är ett av många små steg i samma riktning.
Ingeson beskriver upplevelserna som fått honom att tröttna i ett Facebookinlägg. Han ogillar partiledningens ensidiga fokus på migrationspolitik och hårda tag mot kriminaliteten. Han önskar att han hade kunnat känna sig trygg med att allt hans slit i en valrörelse “inte gör Jimmie Åkesson till minister”. Han poängterar att han fortfarande är ideologiskt kristdemokrat, men att det för honom betyder frihet och solidaritet.
Strateger, pressekreterare och partistyrelser kan sitta i huvudstaden och koka ihop planer och utspel bäst de vill. Men politik är inte ett spel
Det senaste halvåret har flera röster inom Kristdemokraterna höjts mot partiets nuvarande kurs. I ett reportage i DN i somras intervjuades frikyrkliga kristdemokrater som valt att lämna partiet på grund av den hårdare politiken och tonläget i migrationsfrågor. Statsvetaren Magnus Hagevi, professor vid Linnéuniversitetet, konstaterade i samma artikel att det inte bara rör sig om enskilda förtroendevalda som tröttnat – KD har tappat mycket stöd bland frikyrkliga väljare på grund av förflyttningen i flyktingfrågan.
Tidigare partiledaren Alf Svensson instämde i kritiken. I samma DN-reportage talade Svensson om den kristna plikten att hjälpa de mest utsatta. Häromveckan stämde Lars Adaktusson in. Som före detta Europaparlamentariker och tidigare andra vice ordförande i partiet skrev Adaktusson en debattartikel i SvD om att Kristdemokraterna måste ta tydligare avstånd från Sverigedemokraterna. Även tidigare partiledare Göran Hägglund har kritiserat den nya kristdemokratiska migrationspolitiken och hårda tonen.
Men tillbaka till Eksjö. Ingeson skriver i sitt Facebookinlägg att han länge “upplevt att utrymmet för den interna diskussionen är begränsat” inom partiet. Det mest drabbande är Ingesons personliga reflektioner kring att vara förtroendevald – det har varit avgörande för hans beslut att personer runt omkring honom har trott att han bytt värderingar och förändrats, i takt med att Kristdemokraterna gjort det.
“När jag har trott att jag har lånat min trovärdighet till partiet har jag i förlängningen betalat med att tappa den”.
Det sammanfattar problemet rätt väl. Strateger, pressekreterare och partistyrelser kan sitta i huvudstaden och koka ihop planer och utspel bäst de vill. Men politik är inte ett spel, och det är de förtroendevalda ute i landet som får leva med konsekvenserna av populistiska strategier.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.